Deszăpezirea drumurilor naţionale din Caraş-Severin nu se va mai face cu nisip
Deszăpezirea drumurilor naţionale din Caraş-Severin nu se va mai face cu nisip, ceea ce înseamnă mai puţină mizerie şi poluare, dar costuri mai ridicate.
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 octombrie 2024, 14:54 / actualizat: 27 octombrie 2024, 13:31
Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Caransebeş, Ioan Boba, a declarat că din această iarnă va fi folosită doar clorură de calciu şi sare. „Foloseam în anii trecuţi 15-20.000 tone de nisip, care primăvara tot era în aer, în localităţi înfunda canalizarea, se aduna pe zonele mediane, acolo unde sunt patru benzi şi trebuia recuperat, adunat, măturat. Dar factorul principal pentru această decizie a fost poluarea. Economic era mai ieftin, dar efectul nisipului asupra zăpezii este aproape nul, nu topește zăpada, doar asigură un pic de aderență și factorul poluant era semnificativ.„
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă că jumătate din cantitatea de sare necesară pentru această iarnă se află deja în bazele Secţiei Caransebeş, iar în ceea ce priveşte clorura de calciu, stocul este asigurat în totalitate. Totodată, sunt pregătite să intervină 35 de utilaje proprii, 85 închiriate la permanenţă şi alte 32 închiriate la cerere.
DRDP Timişoara precizează că pentru o bună supraveghere şi organizare a acţiunilor de deszăpezire şi combatere a poleiului, pe cei aproape 640 km de drumuri naţionale din Caraş-Severin, în judeţ au fost organizate 13 baze de deszăpezire şi 5 puncte de sprijin, a adăugat Ioan Boba.
„Bazele de dezăpezire, fiecare în parte, acționează pe un sector de câte 40-60 km, dispun de câte un încărcător și 4-6 utilaje cu lamă și răspânditor, care sunt permanent în bază 24 de ore din 24, restul de utilaje fiind la cerere. Considerăm că sarcinile noastre au fost îndeplinite și eu zic că sunt în pregătiți.„