Biblioteca de biciclete deschisă în Banat: Aproape 100 de biciclete vor putea fi împrumutate de la 14 organizații non guvernamentale și unități de învățământ
Aproximativ 100 de biciclete noi au ajuns în mai multe localități din județele: Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, cu titlu gratuit, pentru a fi împrumutate în regim de bibliotecă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 februarie 2025, 16:29
Ele vor fi folosite în activități de recreere, mișcare sau educație rutieră.
Bicicletele au diferite dimensiuni, sunt potrivite atât pentru tineri, adulți, dar și pentru copii și au fost oferite mai multor organizații și școli din: Comloșu Mare, Pesac, Boldur, Oravița, Reșița, Bozovici, Ciudanovița, Carașova, Oțelu Roșu, Baia de Criș, Deva și Arad.
Biciteca RO Bike este un concept inovator al Fundației Comunitare Timișoara prin care bicicletele aflate în gestiunea acestor școli și organizații pot fi împrumutate pe termen limitat, de cei care doresc să participe la activitățile organizatorului.
La finalul activității, persoana va returna bicicleta, ea va fi depozitată în siguranță și va fi împrumutată altei persoane la următorul eveniment. Bicicletele au fost oferite de către SMW Fabrica de Biciclete și Decathlon România și distribuite cu ajutorul Fundației Comunitare Timișoara.
Bicicletele au fost deja distribuite către organizații și instituții care fac parte din programul RO Bike Valley, gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Banatul Montan și susținut de Decathlon România. Ele vor fi puse la dispoziție membrilor sau beneficiarilor din cadrul organizației sau a unității școlare, sub formă de împrumut, conform unui regulament asumat. Organizațiile derulează pe întreaga durată a anului diverse evenimente de promovare a ciclismului, ateliere de reparații, educație rutieră, ieșiri în natură, activități alternative de petrecere a timpului liber, în detrimentul ecranelor sau a activităților indoor. În plus, unele școli din program vor testa conceptul extins de Biciteca Ro Bike. Astfel, vor permite ca o bicicletă să poată fi împrumutată de un copil care vine la școală, pentru o perioadă limitată, apoi să revină cu ea, să fie verificată și preluată de următorul copil de pe listă.
Bicicletele pot fi împrumutate de la Asociația Colț de Banat din Comloșu Mare, Asociația Casa Buna Mică din Pesac, Școala Gimnazială Boldur, Liceul General Dragalina Oravița, Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița, Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” Bozovici, Școala Gimnazială Ciudanovița, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Grupa Volontera “Moje Karaševo” din Carașova, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș, Asociația Social Activ din Arad, Fundația Comunitară Banatul Montan, Grupul MTBxPro din Oțelu Roșu.
RO Bike Valley este mișcarea României către economia circulară, mobilitate, comunități active și stil de viață sănătos. Aceasta îşi propune să creeze o comunitate de parteneri, alături de care să contribuie la dezvoltarea circulară a întregului lanţ economic şi social de producţie, folosire, reciclare a bicicletelor, precum şi creşterea accesului, infrastructurii şi unor comunităţi prietenoase cu ciclismul. Viziunea economiei circulare este surprinsă în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley, care urmăresc impactul economic şi social al utilizării bicicletelor: producție, dezvoltare, access, comunitate.
PRODUCȚIE: În viziunea economiei circulare, RO Bike Valley îşi propune să crească producţia locală pe întregul ciclu de viaţă al bicicletei: de la producţia locală de componente şi materii prime, la dezvoltarea produselor şi serviciilor conexe de utilizare, prelungire a duratei de viaţă, reparaţie şi reciclare a bicicletelor.
DEZVOLTARE: RO Bike Valley investeşte în dezvoltarea industriei prin susţinerea directă şi prin consolidarea unor parteneriate intersectoriale pentru ciclism. Iniţiativele se vor concentra pe infrastructură, comunităţi, antreprenoriat, educaţie şi, mai ales, pe colaborările cu actorii locali, pentru a sprijini idei şi proiecte care răspund filosofiei RO Bike Valley.
ACCES & COMUNITATE: Perspectiva economică RO Bike Valley este completată de cea socială, iar în această direcție Decathlon va investi în creşterea accesului la biciclete pentru tot mai mulţi români, prin dezvoltarea know-how-ului în domeniul ciclismului, încurajarea practicării ciclismului şi dezvoltarea unor comunităţi prietenoase cu bicicletele.