România sprijină Ucraina – știrile zilei
A 28-a zi de război în Ucraina. România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.
Articol editat de Valentina Adam, 23 martie 2022, 06:42
*** Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, condusă de preşedintele Francesco Rocca, aflat în vizită oficială în România, fiind stabilite noi măsuri de coordonare a eforturilor de gestionare a fluxului de refugiaţi ucraineni generat de agresiunea militară rusă. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul discuţiilor au fost remarcate solidaritatea şi umanitatea manifestate de români, alături de intervenţia integrată a autorităţilor împreună cu societatea civilă şi reprezentanţii organizaţiilor umanitare internaţionale.
*** Un număr de 46 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România în ultimele 24 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit MAI, de la începerea conflictului, 4.252 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în ţara noastră. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. În prezent, conform Ministerului de Interne, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 88,5%.
*** Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 58.484 de persoane, dintre care 8.601 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,2% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.410 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.684 (scădere cu 17,3%).
*** România ar putea prelua din Polonia, în situaţia în care este necesar, pacienţi refugiaţi din Ucraina, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol. Potrivit datelor oficiale, în prezent, sunt internaţi în spitalele din România 49 de pacienţi refugiaţi din Ucraina, cea mai mare parte dintre aceştia cu afecţiuni cronice.
*** Europol şi Comisia Europeană şi-au manifestat intenţia de a sprijini Poliţia de Frontieră în gestionarea situaţiei de la frontiera cu Ucraina, într-o primă etapă cu ofiţeri specializaţi în combaterea migraţiei ilegale şi traficului de persoane, informează IGPF.
*** Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), Francesco Rocca, a fost primit la Palatul Elisabeta de preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, MS Margareta, prilej cu care acesta a fost informat despre legătura nemijlocită pe care Majestatea Sa o păstrează cu autorităţile române pentru soluţionarea problemelor generate de grava criză umanitară din Ucraina.
*** Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie – va fi marcată de Teatrul de Artă Bucureşti cu două reprezentaţii speciale pentru refugiaţii din Ucraina. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, de la ora 12,30, spectacolul de teatru de păpuşi ‘Iepurele alb’ se va juca exclusiv pentru copii şi familii din Ucraina. Intrarea este liberă. De la ora 19,00, spectacolul ‘Oleanna’ de David Mamet, cea mai recentă premieră a Teatrului de Artă Bucureşti, se va juca în scopul strângerii de fonduri pentru refugiaţi.
*** World Vision va realiza 15 spaţii pentru primirea mamelor şi copiilor din Ucraina, care vor fi amplasate pe teritoriul acestei ţări, precum şi în România şi în Republica Moldova. Un comunicat de presă transmis, marţi, de organizaţie arată că în aceste locaţii mamele şi copiii vor avea acces la produse alimentare şi de igienă de maximă necesitate, se vor putea odihni şi vor fi consiliaţi de personal specializat în psihologie şi în asistenţă socială. Totodată, copiii se vor putea juca şi vor participa la activităţi educaţionale.
*** Fundaţia Regală Margareta a României extinde proiectul ‘Ajutor pentru refugiaţi’ în perioada martie – iunie, pentru a veni în sprijinul eforturilor umanitare din ţară. O reţea de servicii sociale şi de suport, formată din companii partenere, grupuri de iniţiativă şi organizaţiile non-guvernamentale, va oferi sprijin imediat şi pe termen mediu refugiaţilor din Ucraina. De asemenea, Fundaţia Regală Margareta a României va asigura cazare, servicii şi consiliere socială refugiaţilor sosiţi în Bucureşti, în mod prioritar pentru mame, copii şi bunici. Proiectul ‘Ajutor pentru refugiaţi’ a fost lansat de Fundaţia Regală Margareta a României pe 2 martie, atunci când familii cu copii fugeau din calea războiului din Ucraina.
*** Soprana ucraineană Nadiia Yurko şi copiii săi au fost găzduiţi, timp de patru zile, în centrul pentru refugiaţi de la Şcoala Gimnazială nr. 13 din Sectorul 1, iar marţi au ajuns Germania, a anunţat primarul Clotilde Armand. ‘Nadiia Yurko a ajuns astăzi în Germania şi a ţinut să mulţumească celor care au ajutat-o în această perioadă grea pentru poporul său’, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
*** Sute de baloane colorate au fost montate de-a lungul balustradei podului care traversează râul Tisa, pod peste care zilnic trec mamele, copii sau persoanele în vârstă din Ucraina spre România. Baloanele formate în mănunchiuri de diverse culori, alături de alte sute de jucării la fel de colorate aduse de poliţiştii de frontieră sau persoane fizice înveselesc copiii, dar şi adulţii care sunt plăcut surprinşi de această pată de culoare veselă.
*** Iryna este o fostă dansatoare născută în Ucraina, care locuieşte în Noua Zeelandă, ţară din care a venit la Sibiu pentru a ajuta voluntarii care strâng la depozitul Zacaria hrană, jucării, haine, medicamente şi alte lucruri necesare pentru refugiaţi. După ce a străbătut mii de kilometri cu avionul, Iryna a ales să rămână deocamdată la Sibiu, pentru a veni în sprijinul ucrainenilor care au fugit din calea războiului, pentru că, ne spune ea, nu a mai putut să stea acolo şi să aştepte, a dorit să se implice, să fie ”parte din ceva, chiar şi la scară mai mică”.
*** Pentru prima dată, sutele de refugiaţi din Sibiu se vor putea reuni miercuri, în Sala Thalia, unde va avea loc primul spectacol dedicat lor, iar printre invitaţii speciali se numără Radu Nechifor, Mariana Anghel, Aurora şi Săndel Mihai, dar şi doi balerini ucraineni, Ekaterina şi Victor Tomashek, care au venit în România ca să îşi salveze vieţile, a anunţat organizatoarea evenimentului, Alina Vintilă.
*** Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Aura Danielescu, a declarat că în cursul zilei de luni au fost primite 12 solicitări de repartizare a elevilor refugiaţi din Ucraina, după ce, săptămâna trecută, alţi 31 astfel de preşcolari şi şcolari din ţara vecină au fost repartizaţi în grădiniţe şi şcoli din Timişoara şi din judeţ, cu statut de audienţi.
*** Primăria Suceava a trimis al treilea transport umanitar către oraşul Cernăuţi, cu care este înfrăţită municipalitatea de mai mulţi ani, a anunţat primarul Ion Lungu. El a spus că ajutoarele constau în maşini de spălat şi uscătoare profesionale. Municipalitatea suceveană a mai trimis către Cernăuţi două TIR-uri cu saltele, saci de dormit, rezervoare de apă, corturi, truse de prim ajutor.
*** Agenţia ONU pentru Refugiaţi intenţionează să deschidă un birou la Iaşi, a anunţat prefectul Bogdan Cojocaru. Potrivit acestuia, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) intenţionează, împreună cu mai multe organizaţii neguvernamentale, să ofere asistenţă celor care vin din zona de război din Ucraina.
*** Copiii refugiaţilor din Ucraina cazaţi în Târgu Mureş beneficiază de un colţ muzeal dedicat întâlnirilor, în cadrul campaniei ‘Artă din suflet’, prin care se doreşte explorarea emoţiilor şi gestionarea prin artă a traumelor războiului.
*** Instalaţia de lumini Gaia, reprezentând planeta Pământ, va fi expusă la sfârşitul acestei săptămâni în Grădina Botanică din Cluj-Napoca, iar banii donaţi de vizitatori vor fi folosiţi în beneficiul refugiaţilor din Ucraina.