Război în Ucraina: Toate centralele nucleare funcţionează stabil; aproape un milion de persoane, fără electricitate
11.03.2022
Articol editat de Valentina Adam, 11 martie 2022, 12:46
Toate centrale nuclearo-electrice din Ucraina funcţionează stabil, dar personalul de la centrala de la Zaporojie, capturată de forţele ruse, se confruntă cu presiuni psihologice, a indicat vineri compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, potrivit Reuters.
Aceasta precizează că nivelul radiaţiilor a rămas nemodificat la toate centralele.
‘Angajaţii centralei (de la Zaporojie) se află sunt o puternică presiune psihologică din partea ocupanţilor, tot personalul, la sosirea la centrală, este atent controlat de terorişti înarmaţi‘, afirmă Energoatom.
‘Acest lucru afectează negativ munca şi pune în pericol siguranţa nucleară‘, adaugă compania.
Tot potrivit Energoatom, în Ucraina aproape un milion de persoane sunt private în prezent de furnizarea de electricitate.
10.03.2022
Peste 80.000 de persoane au fost evacuate în ultimele două zile din Sumy, un oraş din nord-estul Ucrainei, şi din împrejurimile Kievului, a anunţat joi guvernul ucrainean, relatează AFP.
La nord-est, ”din Trostianets, Sumy şi Krasnopillia în direcţia Poltava”, la 150 km spre sud, ”am evacuat peste 60.000 de oameni în două zile”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, într-un videoclip postat pe Telegram.
”Din împrejurimile Kievului au fost evacuate aproape 20.000 de persoane”, a adăugat ea, ”din Borodianka, Boutcha, Irpin şi Gostomel”, precizând că ” trei mii de locuitori au fost de asemenea evacuaţi” cu greu din Izium, un oraş din estul Ucrainei.
În cursul zilei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat că 60.000 de ucraineni au fost evacuaţi cu o zi înainte din oraşele asediate, potrivit unui videoclip postat pe canalul Telegram.
Vereşciuk a dat de asemenea asigurări că guvernul ucrainean ”face totul pentru funcţionarea coridoarelor umanitare”, în special permiţând transportarea medicamentelor, a produselor alimentare şi a apei potabile.
Rusia a lansat pe 24 februarie o ofensivă pe teritoriul ucrainean, pe care o califică drept o ”operaţiune militară specială”, forţând peste 2,3 milioane de oameni să-şi părăsească ţara, potrivit ultimului bilanţ al ONU dat publicităţii joi.
Miniștrii de externe rus și ucrainean au ajuns în Turcia, pentru prima lor întâlnire după invazia rusă.
Potrivit Kievului, discuțiile ar viza încetarea ostilităților și încheierea războiului, dar ministrul ucrainean spune că așteptările sunt limitate, câtă vreme Rusia continuă campania brutală de bombardamente și asediere a marilor orașe.
Turcia, care mediază convorbirile, speră că se va ajunge la un armistițiu permanent, după mai multe încetări locale ale focului, pentru evacuarea civililor, iar la Moscova se vorbește despre deschiderea spre compromis a preşedintelui ucrainean, după cum transmite corespondentul RRA Aelxandr Beleavschi.
Referindu-se la declarațiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că ar fi gata să discute cu Rusia un compromis în ceea ce privește Crimeea și Donbasul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că Ucraina trebuie să recunoască de facto și de iure apartenența Crimeii la Rusia și independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk.
09.03.2022
Ruşii şi ucrainenii au convenit, miercuri, să respecte încetări ale focului în jurul unei serii de culoare umanitare pentru evacuarea civililor, a anunţat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, transmit AFP şi Reuters.
Potrivit anunţului, Moscova şi-a confirmat acordul de a respecta o încetare a focului între orele locale 09:00-21:00 (07:00-19:00 GMT) în jurul a şase zone lovite de lupte. Au fost definite culoare pentru evacuarea civililor din Energodar spre Zaporojie (sud), de la Izium spre Lozova (est) şi de la Sumî spre Poltava (nord-est), unde un coridor a permis deja evacuarea a mii de civili, marţi.
Alte culoare urmează să mai fie create pentru evacuarea spre Kiev a civililor din mai multe oraşe de la vestul capitalei, puternic bombardate, printre care Bucea, Irpin şi Gostomel.
Miercuri, primarul din Energodar (sud-est), Dmitro Orlov, a anunţat că este în vigoare o încetare temporară a focului, pentru a permite evacuarea civililor printr-un coridor umanitar.
Ajutoarele umanitare vor putea ajunge în oraş, care s-a aflat sub tirurile armatei ruse, a spus Orlov, precizând că ‘la întoarcere, autobuzele îi vor culege pe civilii care vor să plece’ spre oraşul vecin Zaporojie. Cel puţin zece persoane au murit marţi în urma tirurile armatei ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, a afirmat miercuri responsabilul regiunii administrative Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat pe Telegram.
Potrivit Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, numărul persoanelor refugiate din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse a ajuns probabil la 2,1-2,2 milioane.
Într-o conferinţă de presă la Stockholm, Grandi a declarat miercuri că ‘acum este timpul să încercăm să ajutăm la frontiere’, nu pentru discuţii despre repartizarea refugiaţilor între ţări.
Grandi a menţionat că în special Republica Moldova, stat care nu face din Uniunea Europeană, este foarte vulnerabilă în situaţia actuală.
08.03.2022
21:31 – Trupele ucrainene au respins eforturi ale forţelor ruse de a pătrunde marţi în oraşul Harkov (nord-est) şi au zădărnicit o operaţiune planificată de 120 de paraşutişti ruşi în apropiere de graniţă, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters.
Paraşutiştii militari au aterizat în oraşul de graniţă ucrainean Vovceansk, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Harkov, dar au fost înfrânţi de forţele ucrainene, a spus el într-o declaraţie televizată.
Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a declarat marţi că forţele ruse au încercat în mod repetat să captureze capitala regională sudică Mikolaiv, atacuri ce au fost respinse de trupele ucrainene.
‘Ar avea nevoie de zece ori mai multe forţe pentru a lua Mikolaiv’, a spus el într-un briefing televizat
Ucrainenii s-au urcat marţi în autobuze pentru a părăsi Sumî, oraş din estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, într-o primă evacuare dintr-un oraş ucrainean, printr-un culoar umanitar convenit cu Rusia, după mai multe tentative eşuate în ultimele zile, relatează Reuters.
Guvernatorul regiunii, Dmitro Jiviţki, a declarat într-o înregistrare video că primele autobuze au plecat deja din Sumî spre oraşul Poltava, situat mai la vest, subliniind că se va acorda prioritate persoanelor cu dizabilităţi, femeilor însărcinate şi copiilor din orfelinate.
Un scurt videoclip, difuzat de consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko, arată un autobuz de culoare roşie cu civili la bord.
„S-a convenit ca primul convoi să plece la 10:00 dimineaţa (08:00 GMT) din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale„, a specificat vicepremierul Irina Vereşciuk, într-o declaraţie televizată.
Au fost evacuaţi şi localnici din orăşelul Irpin, o suburbie a Kievului, aflată în prima linie a frontului, unde jurnaliştii de la Reuters au filmat duminică familii care fugeau pentru a-şi salva viaţa sub un bombardament intens. Localnicii fugeau cu copiii lor mici în cărucioare sau legănându-şi bebeluşii în braţe, în timp ce alţii duceau cu ei animale de companie şi pungi de plastic cu câteva lucruri de primă necesitate.
„Orăşelul este aproape distrus, iar în cartierul unde locuiesc nu mai există aproape case care să nu fi fost bombardate„, spune o tânără mamă, ţinându-şi bebeluşul sub o pătură, cu fiica mai mare alături.
„Ieri (luni) a fost bombardamentul cel mai dur, cu lumini şi zgomote înfricoşătoare, întreaga clădire se cutremura„, mai spune ea.
Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, Moscova deschide marţi culoare pentru a permite oamenilor să părăsească cinci oraşe ucrainene: Cernigov, Harkov, Mariupol, capitala Kiev, precum şi Sumî. Pentru moment, nu a existat niciun comentariu din partea ucraineană cu privire la evacuările din alte oraşe în afară de Sumî.
Cel puţin 21 de persoane au fost ucise luni în urma loviturilor aeriene ruseşti împotriva oraşului Sumî, situat la circa 350 km nord-est de Kiev, potrivit unui nou bilanţ al victimelor anunţat, marţi, de către autorităţile ucrainene, citat de AFP.
„Corpurile a 21 de persoane, între care doi copii, au fost găsite, într-un loc accidentat”, a indicat parchetul regional pe pagina sa de Facebook. Un bilanţ precedent publicat de serviciile de intervenţie consemna nouă morţi.
07.03.2022
23:04 – Un incendiu de proporții, semnalat de puține momente, în orașul ucrainean Zhytomyr, aflat la circa 150 de km de Kiev. Potrivit informațiilor difuzate de televiziuni, ar fi vorba despre un incendiu la un depozit militar de carburanți.
22:09 – Negociatorii ruşi au declarat că nu au de raportat evoluţii pozitive în urma discuţiilor cu Ucraina şi au avertizat să nu existe aşteptări ca următoarea rundă de convorbiri să aducă un rezultat final. Discuţiile „nu sunt uşoare, este prea devreme să vorbim despre ceva pozitiv”, a declarat negociatorul Vladimir Medinski. „Sperăm că data viitoare putem face un pas mai mare înainte”, a mai adăugat el.
Rusia se aşteaptă să aibă loc o nouă rundă de discuţii cu Ucraina în viitorul foarte apropiat, a declarat un negociator după încheierea convorbirilor din Belarus. „Următoarea, a patra rundă, va avea loc în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat”, a declarat negociatorul rus Leonid Sluţki pentru televiziunea de stat rusă. „Încă nu voi spune data exactă. Va fi stabilită, poate mâine”, a mai spus el.
16:50 – A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început, luni după-amiază, în Belarus, transmite agenţia Interfax, în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina.
Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat, mai devreme, că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse înainte să fie convenite „poziţii comune”.
Conform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.
Cele două tabere implicate în război, după invazia Rusiei în Ucraina, conveniseră, joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei, în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar în respectivele zone, dar acest acord nu a putut fi pus în practică şi cele două părţi se acuză reciproc.
Negocierile au loc la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut a doua rundă de negocieri.
12:50 – Delegaţia Ucrainei şi cea a statului agresor Federaţia Rusă se pregătesc să participe la cea de-a treia rundă de negocieri, cu privire la încetarea ostilităţilor – transmite, luni, ziarul Ukrainska Pravda. Potrivit deputatului ucrainean, David Arahamia, membru al delegaţiei Kievului, reprezentanţii Rusiei au plecat deja în Belarus. Arahamia a confirmat că negocierile ar trebui să înceapă, luni, la ora 15:00.
08:17 – Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuterş care citează Interfax.
‘Având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă şi deteriorarea sa severă în oraşele Kiev, Harkov, Sumî şi Mariupol, şi de asemenea la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin, armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare din raţiuni umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (07:00 GMT), 7 martie‘, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat transmis de Interfax.
Cei care părăsesc Kievul vor fi apoi transportaţi pe calea aerului în Rusia, adaugă ministerul, precizând că va folosi drone pentru a monitoriza evacuarea, potrivit Reuters.
‘Încercările din partea ucraineană de a înşela Rusia şi întreaga lume civilizată (…) sunt inutile de această dată’, mai transmite ministerul rus.
06:00 – Rusia a avertizat ţările vecine cu Ucraina, printre care şi România, că vor fi considerate implicate în conflict dacă vor primi pe teritoriul lor avioane de luptă ale Kievului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a avertizat împotriva folosirii aerodromurilor din ţările vecine cu Ucraina de către aviaţia ucraineană pentru a ataca forţele ruse, aceasta – a spus el – putând fi interpretat ca o implicare a ţărilor respective în conflictul militar din Ucraina.
Igor Konaşenkov: ”Ştim cu certitudine despre avioanele militare ucrainene care anterior au zburat în România şi alte ţări de la graniţa ucraineană. Atragem atenţia că folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări pentru bazarea aviaţiei militare ucrainene, cu folosirea ulterioară împotriva forţelor armate ruse, poate fi apreciată ca implicarea acestor state în conflictul armat.”
Generalul Konaşenkov a declaraţ de asemenea, că aproape întreaga aviaţie militară ucraineană capabilă de luptă a fost distrusă
06.03.2022
21:00 – Situația de securitate este în continuare instabilă în Ucraina, și atacurile armatei ruse au început să vizeze obiective din orașe aflate la mai bine de 200 de kilometri de capitala Kiev.
Opt rachete au lovit astăzi aeroportul de la Vinița, care a fost complet distrus, iar la Bobrik, în regiunea Kievului, o biserică ortodoxă a fost distrusă într-un bombardament. La aceste atacuri se adaugă cel de vineri seara, cînd o școală din Jitomir a fost lovită într-un raid aerian, asta după ce două bombe au căzut într-un cartier din oraș la începutul acestei săptămîni, ucigînd trei persoane și rănind alte șase.
O aripă a spitalului a fost grav avariată și mai bine de zece case au fost distruse, iar lovirea unor obiective civile ca acestea a făcut autoritățile din Ucraina să ceară și mai mult securizarea spațiului aerian al țării.
Între timp, oamenii continuă să se organizeze pentru a se alătura efortului de război, în fiecare localitate fiind constituite brigăzi de apărare.
Alerte de raid aerian au fost lansate, duminică seară, în mai multe oraşe din Ucraina, populaţia fiind sfătuită să meargă imediat în adăposturi şi să respecte măsurile de securitate impuse în perioada războiului. Potrivit UNIAN, sirenele de raid aerian au fost activate la Kiev, Lubni, Svitlovodsk, Kamianeţ-Podilski, Uman, Starokosteantiniv, Hmelniţk, Jitomir, Korosten, Vasilkiv, Bila Ţerkva, în regiunea Kirovohrad, la Voznesensk, în regiunile Volin, Sumi şi Rivne, precum şi în Hostomel şi la Vinniţa. De asemenea, la Kiev au fost semnalate explozii.
15:13 – Atacuri ruseşti au distrus duminică aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
‘‘Tocmai am fost informat despre lovituri cu rachete împotriva Viniţa”, un oraş cu o populaţie de aproape 370.000 de locuitori, a declarat Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. ”Aeroportul a fost complet distrus”
Video – Telegram
Şeful delegaţiei ucrainene la discuţiile cu Rusia, David Arahamia, şi-a exprimat speranţa că un coridor umanitar în oraşul Harkov (estul Ucrainei) ar putea fi deschis duminică, transmite dpa.
‘Să dea Domnul’ să existe un coridor duminică, a scris el pe Facebook, răspunzând comentariului unei femei care i-a cerut să ajungă la un acord de încetare a focului cu Rusia. Femeia era din Harkov şi a spus că a trăit ’10 zile de iad’.
Reprezentaţi ai Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit ultima oară în vestul Belarusului joi, pentru o a doua rundă de convorbiri, şi au căzut de acord să înfiinţeze coridoare umanitare.
Între timp, în Lugansk, separatişti din autoproclamata republică populară (LNR) au declarat că armata ucraineană a bombardat patru aşezări de opt ori în ultimele 24 de ore. Informaţia a fost difuzată de agenţia oficială de presă rusă TASS, care a citat sâmbătă seara reprezentanţi ai LNR. Cel puţin doi civili au fost răniţi în bombardamente şi 23 de case, o conductă de gaz şi o linie de înaltă tensiune au fost afectate.
Informaţia nu a putut fi verificată din alte surse, menţionează dpa. AGERPRES
10:04 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor săi să alunge trupele ruse din ţară, transmite dpa.
Trebuie să ieşim! Trebuie să luptăm! Oriunde există o şansă’, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara. Ucrainenii ar trebui să iasă, în Herson, Berdiansk sau Melitopol, ‘şi să alunge acest rău din oraşele noastre’.
Agenţia dpa aminteşte că, în ultimele zile, au existat relatări potrivit cărora în oraşele ucrainene menţionate de Zelenski, oameni obişnuiţi, neînarmaţi, s-au opus trupelor ruse şi ocupaţia a fost doar temporară. Este la fel de important să se prevină crearea de ‘noi republici populare’, precum cele din regiunile Doneţk şi Lugansk, a mai spus Zelenski.
Preşedintele ucrainean s-a adresat ambelor regiuni. Dacă ruşii ‘nu v-au şters memoria prin propagandă, dacă ochii nu vi s-au închis de frică – luptaţi: pentru drepturile voastre, pentru libertatea voastră, pentru Ucraina’, a îndemnat el.
Separat, într-o postare pe Twitter, Zelenski i-a mulţumit miliardarului Elon Musk pentru sprijinul acordat Ucrainei prin serviciul său de internet prin satelit Starlink.
‘Săptămâna viitoare vom primi încă o parte din sistemele Starlink pentru oraşele distruse‘, a spus Zelenski, mulţumindu-i lui Musk pentru că ‘sprijină Ucraina cu vorbe şi cu fapte‘.
21:00 – Forţele ruseşti au preluat, sâmbătă, controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, relatează DPA.
Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.
Forţele ruseşti ar fi distrus, de asemenea, patru avioane de luptă SU-27, cinci staţii radar şi două sisteme de apărare antiaeriană Buk M-1, potrivit purtătorului de cuvânt militar Igor Konaşenkov. Citat de agenţii de presă ruse, acesta a anunţat sâmbătă că, din cauza lipsei de interes a Kievului pentru prelungirea regimului de încetare a focului, Rusia şi-a reluat ofensiva în Ucraina începând cu ora 15:00 GMT – relatează EFE.
Purtătorul de cuvânt rus a declarat că batalioanele naţionaliste ucrainene au profitat de încetarea focului decretată de Rusia pentru ”a-şi regrupa forţele şi a-şi întări poziţiile”.
20:03 – A treia rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia cu privire la încetarea ostilităţilor va avea loc luni, a anunţat sâmbătă într-o postare pe Facebook un membru al delegaţiei ucrainene, David Arahamia, fără a oferi detalii suplimentare – transmit AFP şi Reuters.
Delegaţiile din Ucraina şi Rusia au avut două runde de negocieri de când Rusia a lansat o invazie la scară largă pe teritoriul ţării vecine la 24 februarie. Joi, părţile au convenit să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din anumite zone de luptă, deşi au existat întârzieri în punerea lor în aplicare.
Ucraina a anunţat, sâmbătă, că discuţiile nu au produs rezultate, dar că va continua negocierile.
Negociatorul David Arahamia este şi liderul fracţiunii parlamentare a partidului Slujitorul poporului, al preşedintelui Volodimir Zelenski.
Agenţia de presă rusă TASS l-a citat pe negociatorul rus Leonid Sluţki, care a declarat că partea ucraineană a arătat o anumită deschidere în a doua rundă pentru a se ajunge la un acord.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că încercarea lui Zelenski de a obţine ajutor direct din partea NATO în conflictul dintre ţările lor nu ajută discuţiile dintre cele două părţi, dar că Moscova este pregătită pentru o a treia rundă.
Precaută să nu fie antrenată în războiul Moscovei împotriva vecinului său, NATO a respins vineri apelul lui Zelenski de a crea o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, ceea ce l-a determinat pe preşedintele ucrainean să spună că alianţa a dat undă verde Rusiei pentru a-şi continua atacurile.
Update 15:47: Ministerul Apărării a oferit cea mai recentă actualizare a hărții de unde trupele ruse atacă Ucraina și progresul lor.
Update: 15:40: Guvernatorul regiunii Cernihiv din Ucraina a confirmat nouă morți după un atac rusesc asupra a două școli și case.
Anterior, imaginile cu camera de bord au arătat momentul în care o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din zonă, deși nu este clar dacă este vorba despre același incident.
Update 15:30: Agenția Internațională pentru Energie a anunțat un plan în 10 puncte pentru a reduce importurile de gaz rusesc ale Uniunii Europene cu mai mult de o treime într-un an.
În schimb, se va îndrepta mai mult către alți furnizori, se va baza pe alte surse de energie și va accelera planurile pentru alternative curate și eficiente.
Însă Global Witness a spus că planul „este încă mult sub ceea ce este necesar pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc”.
Update 15:00: Vadym Boichenko, primarul din Mariupol, susține că trupele ruse atacă în mod activ legăturile feroviare într-o încercare aparentă de a preveni civilii să scape de bombardamente.
Anterior, el a spus că au existat atacuri constante în ultimele 24 de ore, care au întrerupt alimentarea cu apă și energie.
Update 13:58: Șeful de cabinet al premierului Ungariei, Victor Orban, spune că țara sa nu sprijină propunerile Comisiei UE de a acorda protecție temporară celor care fug din Ucraina.
Update 13:55: Muncitorii unei companii de construcții ucrainene au fost fotografiați construind obstacole antitanc pentru a fi amplasate pe drumurile din jurul Kievului în această dimineață.
Capitala se pregătește pentru sosirea unui convoi rusesc care se afla la aproximativ 18 mile de centrul Kievului mai devreme.
În ultimele ore, bombardamentele au continuat la Kiev, în timp ce Herson, Mariupol și Harkov au fost, de asemenea, lovite de atacurile rusești.
Update 13:52: Organizația Națiunilor Unite a raportat astăzi că cel puțin 227 de civili au fost uciși și alți 525 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat acum o săptămână.
Cu toate acestea, oficialii admit că numărul morților este o mare subnumărare, deoarece folosește o metodologie strictă și numără doar victimele confirmate.
Update 12:51: Serghei Lavrov a avut, astăzi, într-o conferință de presă, un mesaj pentru țările occidentale: „Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție.”
UPDATE 18:37 – Lupte grele au fost raportate în cursul nopţii de marţi spre miercuri în estul şi sudul Ucrainei, în a şaptea zi de la începerea invaziei militare ruse în ţara vecinã. Rusia a lansat paraşutişti la Harkov, al doilea oraş ca importanţă din Ucraina, în timp ce în capitala Kiev locuitorii se aşteaptã la o posibilã ofensivã. La Herson, ale cãrui intrãri erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmã au preluat în cursul nopţii controlul asupra gãrii şi portului.
UPDATE 12:30 – Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters.
„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.
În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră.
UPDATE 12:00 – Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin, transmit EFE şi TASS.
„Astăzi (miercuri – n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a evitat să spună unde anume s-ar putea desfăşura reuniunea, a cărei primă rundă a avut loc la 28 februarie la frontiera belaruso-ucraineană.
La rândul său, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de „o agendă substanţială”.
UPDATE 10:00 – Două persoane au fost ucise şi alte 16 au fost rănite în urma unui atac aerian asupra oraşului ucrainean Jitomir – anunţă Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei.
UPDATE 09:00 – Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi alte 112, rănite, în ultimele 24 de ore, în timpul bombardamentelor din oraşul estic ucrainean Harkov, a declaraţ miercuri, guvernatorul regional Oleg Sinegubov. Autorităţile au comunict că atacuri cu rachete ruseşti au lovit centrul celui de-al doilea mare oraş din Ucraina, inclusiv zone rezidenţiale şi clădirea administraţiei regionale.
……………………………………………………………………………………………………………..
Update 16:38: Haos în gara din Kiev. Sute de ucraineni se îmbulzesc pe peroane ca să urce într-un tren și să plece spre alte țări.
Update 16:06: Rușii avertizează că lovesc puternic orașul Kiev. Ministrul rus al Apărării a declarat că vor fi lovite ținte din oraș. De asemenea, acesta a cerut oamenilor să plece urgent din oraș.
Update 15:50: Un nou atac are loc la Harkov. Sunt bombardate zone rezidențiale. Un bloc de locuințe este în flăcări.
Update 15:30: Ministrul rus de externe a vorbit astăzi în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului ONU. Ambasadorii și diplomații au părăsit sala în timp ce Lavrov s-a adresat Conferinței pentru dezarmare de la Geneva într-un mesaj video preînregistrat.
Secretarul de Externe Liz Truss a declarat că declarația sa este „plină de dezinformare” și nu merită atenția celorlalți membri.
„Rusia este izolată și ar trebui să-i fie rușine să stea în camera ONU”, a spus ea.
Update 14:30: Ambasada Ucrainei la Bucureşti anunţă că, de duminică până marţi, 352 de persoane, inclusiv 14 copii, au fost ucise în conflictul Rusia-Ucraina. De asemenea, peste 1.680 de persoane au fost rănite, între acestea numărându-se 116 copii.
Potrivit comunicatului misiunii diplomatice, în perioada 24-28 februarie, inamicul a pierdut 5.300 de militari, au fost distruse 29 de aeronave, 29 de elicoptere, 191 de tancuri, 816 blindate, au fost doborâte 5 drone şi au fost lovite 2 nave militare.
Update 14:24: Forțele separatiste din Donețk spun că în acest moment există două coridoare pentru evacuarea civililor din orașul portuar Mariupol, sudic, sugerând că un atac ar putea fi iminent.
Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al armatei separatiștilor, a declarat că siguranța mișcării civile este garantată până miercuri.
Update 14:20: În legătură cu bombardamentului din Harkov, se pare că nu a fost vorba de o bombă termobarică, ci de două rachete de croazieră. În urma exploziei, 35 de persoane au fost rănite, iar 10 au murit.
……………………………………………………………………………………………………………..
Update 14:12: Președintele ucrainean Vladimir Zelenski s-a adresat astăzi Parlamentului European la Bruxelles. Zelenski a spus că Ucraina „își dă cei mai buni oameni” pentru dorința ei de a fi tratată ca egali.
Discutând despre atacurile cu rachete asupra celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkiv, el a spus că zeci de oameni au fost uciși și a adăugat: „Acesta este prețul libertății”.
El a acuzat Rusia că vizează copiii ucraineni și a spus că 16 au fost uciși ieri.
……………………………………………………………………………………………………………..
Seful Consiliului de Securitate ucrainean sustine că fortele nationale au preluat în teren initiativa militară si că niciunul din obiectivele rusesti nu au fost duse până la capăt până acum. El spune că Ucraina ripostează si că rezistenta sa în fata ofensivei ruse este din ce în ce mai mare.
După cum transmite agentia de presă de stat ucraineană, ieri a fost atacat orasul HarKov si au fost atinse de proiectile cel putin două cartiere. Sunt trei morti si 14 răniti. Despre acest atac a vorbit pentru Radio România Iasi si fostul ministru ucrainean infrastructurii, Volodimir Omelian, care apără în aceste zile capitala Kiev de invazia rusă, ca voluntar al fortelor de apărare. Deocamdată, spune el, în capitala Ucrainei conditiile de trai rămân neatinse, dar oamenii sunt îngroziti.
Potrivit ultimului bilant al Ministerului ucrainean al Sănătătii, 352 de civili au fost ucisi, între care 14 copii, de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
Într-o convorbire telefonică cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul britanic, Boris Johnson, a numit loviturile ruse asupra populatiei inocente, inclusiv a copiilor, barbare, iar seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a arătat într-o declaratie, la Bruxelleş că luptele din Ucraina se vor solda cu numeroase pierderi. Ucraina a cerut ieri o anchetă, la Natiunile Unite, cu privire la posibile crime de război comise de Rusia în timpul actiunilor sale. Un proiect de rezolutie va fi luat joi în discutie, în cadrul unei dezbateri de urgentă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters.
Conform informaţiilor furnizate de compania americană Maxar Technologieş au fost identificate, de asemenea, desfăşurări de forţe şi unităţi de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.
UPDATE: De la Moscova vin informaţii că la negocierile de astăzi din Belarus s-ar fi găsit puncte de pornire pentru a se face un progres pentru încheierea unui armistiţiu.
Potrivit preşedintelui Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse, cele două părți au identificat puncte importante în domeniul cărora se pot realiza progrese. Delegaţia ucraineană, conform TASS, a declarat că au fost stabilite anumite teme unde s-au conturat decizii.
În convorbirea telefonică pe care a avut-o, astăzi, cu liderul francez, Emmanuel Macron, președintele Vladimir Putin a declarat că reglementarea conflictului este posibilă numai cu condiția „recunoașterii necondiționate a intereselor legitime ale Rusiei”.
Putin a menționat în acest sens recunoașterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei și asigurarea statutului ei neutru.
Liderul rus a declarat că Moscova este deschisă pentru negocieri cu Ucraina și speră ca acestea să ducă la rezultatele dorite. El i-a declarat președintelui Macron că armata rusă nu amenință populația și nu bombardează obiective civile.
Potrivit Palatul Elysée, președintele Emmanuel Macron i-a solicitat ca o dată cu începerea negocierilor, armata rusă să înceteze atacurile împotriva civililor și locuințelor acestora, să protejeze infrastructura civilă și să asigure securitatea pe autostrăzi, mai ales la sud de Kiev. Potrivit comunicatului francez, liderul rus s-a angajat să respecte aceste trei solicitări.
UPDATE: Negocierile de astăzi dintre delegaţiile rusă şi ucraineană din Belarus pentru un armistiţiu s-au încheiat, fără să se fi comunicat o concluzie, deocamdată.
Va urma o noua runda de discuţii zilele viitoare. Ceea ce se ştie este că Ucraina s-a prezentat la negocieri, cerându-i Rusiei încetarea imediată a focului şi retragerea trupelor de pe teritoriul său. Potrivit precizărilor făcute de preşedintele Vladimir Putin, într-o convorbire cu preşedintele Franţei, Emanuelle Macron, Rusia ar vrea recunoaşterea anexării Crimeei, neutralitatea Ucrainei şi demilitarizarea acesteia. Între timp, luptele continuă. Astăzi a fost atacat oraşul Harkov, fiind distruse 2-3 cartiere.
UPDATE: Condițiile Ucrainei la negocierile cu Rusia sunt retragerea tuturor trupelor ruse, inclusiv din Crimeea și din Donbas.
Oleksi Arestovici, consilier al șefului Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat într-o emisiune că la negocierile cu Rusia, condițiile Ucrainei sunt încetarea focului și retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ţării. Potrivit acestuia, în conformitate cu toate convențiile internaționale, inclusiv Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, „mersul negocierilor nu este publicat până când părțile nu transmit un comunicat comun”. „Să nu încălcăm. Poziția noastră este aproximativ clară: fără condiții și ultimatumuri” – a subliniat Arestovici, adăugând că iniţial, Kievul a refuzat să participe la negocieri, din moment ce partea rusă sugera Ucrainei să depună armele și abia apoi să înceapă discuţiile. „Râdeam în birou și iniţial am refuzat să negociem. Când ne-au invitat a doua oară, iar faptul că ei au venit cu propunerea – acest lucru spune multe, din punctul meu de vedere – și ne-au promis că vor elimina precondițiile, am acceptat” – a explicat consilierul șefului Cancelariei prezidenţiale ucrainene. Oleksi Arestovici a menționat că toate condițiile Ucrainei sunt clare: încetarea focului și retragerea tuturor trupelor ruse. Întrebat dacă este vorba despre Donbas, Arestovici a răspuns: „Despre Donbas și Crimeea. Toate trupele de pe teritoriul Ucrainei. Oricum îi vor îngropa pe toţi (militarii ruşi, n.r.), așa că este mai bine să plece voluntar. Nici nu vă puteţi imagina ce se întâmplă: avem peste 100.000 de rezerviști înscrişi pentru luptă, într-o singură zi„. Răspunzând la o întrebare despre rezultatele negocierilor, Arestovici a remarcat că nu le-ar spune „negocieri”. Potrivit acestuia, Kievul numește aceste demersuri ca fiind consultări. „Este încă prea devreme pentru negocieri. Cred că aceasta este prima încercare. Dar să sperăm că prudența va prevala, pentru că ceea ce se întâmplă… Nu îmi pare atât de rău pentru Ucraina, cât pentru armata rusă. Habar nu aveţi ce i se întâmplă aici” – a mai declarat Arestovici.
UPDATE: Volodimir Zelenski a spus că negocierile vor avea loc la Pripiat, aproape de granita dintre Belarus si Ucraina, fără conditii prealabile.
Emisarii Moscovei şi ai Kievului nu au sosit încă în Belarus.
„Locul tratativelor între Rusia şi Ucraina în Belarus este gata şi aşteptăm delegaţiile”, a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk, unde a publicat şi o fotografie a sălii unde ar trebui să aibă loc dialogul. În imagine se poate vedea o masă lungă cu peste zece scaune de fiecare parte şi cu drapelele Belarusului, Rusiei şi Ucrainei în fundal.
UPDATE: A 5-a zi de razboi a debutat cu bombardamentele fortelor ruse asupra oraselor ucrainiene.
Cele mai vizate sunt Kievul si Harkovul unde in aceasta dimineata s-au auzit din nou explozii.
Imagini luate din satelit arata o coloana de sute de vehicule militare, inclusiv tancuri, care se intinde pe mai mult de 5 kilometri care se deplaseaza in directia Kievului.
In acest context trebuie sa inceapa, la granita dintre Ucraina si Belaruş negocierile dintre Rusia si Ucraina. Ambele tari au anuntat ca vor negocia fara conditii prealabile.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky spune ca a fost de acord cu aceasta intâlnire ‘’pentru ca ulterior niciun cetatean al Ucrainei sa nu aiba nici cea mai mica indoiala ca nu a incercat sa opreasca razboiul cand exista o sansa, fie ea si mica’’.
UPDATE: La Kiev a fost o noapte dificila, trupele ruse au incercat sa patrunda in oras insa Fortele Armate ale Ucrainei si locuitorii capitalei continua sa reziste.
In aceasta dimineata nu erau trupe rusesti in oras.
Administratia Kievului a anuntat ca la ora 8.00 magazinele alimentare vor fi deschise si vor circula trenurile de metrou. Cetatenii sunt rugati sa se deplaseze cu mare grija si sa nu iasa din adaposturi decat daca este absolut necesar. Restrictiile de circulatie raman valabile in intervalul orar 08 – 22.
UPDATE: Continuă războiul din Ucraina pentru a treia zi consecutiv, iar în acest moment ofensiva rusă a încetinit temporar, probabil ca urmare a dificultăţilor logistice acute şi a rezistenţei ucrainene puternice, afirmă Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informaţiilor postate pe Twitter. Obiectivul principal al forţelor ruse este capturarea capitalei Ucrainei, Kiev, mai spun oficialii britanici. Cu ultimele informaţii din surse ucrainene, Cătălin Gomboş:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunea, astăzi, într-un video adresându-se națiunii, că agresorii nu sunt în avantaj şi că forțele militare ucrainene au respins atacurile în nenumărate oraș între care Odesa, Harkov, Herson sau Kiev. Sunt 100.000 de militari ruși în Ucraina, spunea el, iar potrivit agenției Ukrinform, peste 3.500 ar fi fost uciși.
Ministerul Apărării de la Kiev afirma dimineaţă că de la începutul războiului forțele ucrainene au distrus peste 100 de tancuri, mai mult de 530 de vehicule blindate și 22 de avioane și elicoptere. Zelenski a mai subliniat astăzi că atât capitala cât și alte orașe sunt controlate de forțele ucrainene. Parlamentul Ucrainei face un apel comunității internaționale să-l considere pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război și să ia măsuri nu numai împotriva lui, ci și a altor responsabili ruși. Ucraina consideră că acțiunile Federației Ruse împotriva unor obiective civile pot fi considerate terorism internațional.
La Kiev, primarul oraşului, Vitaly Klichko, a prelungit intervalul în care se menţine interdicţia de circulaţie în oraş, astfel că, de astăzi, până pe 28 februarie dimineaţa, se poate ieşi pe stradă numai până la ora 17:00, apoi de la 8 dimineaţa.
Este a treia zi de confruntări ruso-ucrainene. A fost o noapte tensionată, care a debutat cu sunetul sirenelor la Kiev şi cu avertismentul video al preşedintelui Volodimir Zelenski că un atac rusesc asupra capitalei este iminent.
Rezidenţii s-au adăpostit în subteran, în staţii de metrou, dar şi în buncăre şi subsoluri. Unii au primit arme şi au fost sfătuiţi să apere oraşul folosind cocktailuri Molotov: presa internaţională a semnalat explozii în sudul şi vestul Kievului, iar Serviciul Special de Telecomunicaţii al Ucrainei a anunţat că ruşii au atacat centrala electrică din cartierul Troeschina, situat la periferia din estul capitalei, unde au fost contracaraţi de armata ucraineană.
Ministerul Apărării de la Moscova a informat că trupele ruseşti au intrat aseară în Melitopol, oraş cu o populaţie de 150.000 de locuitori, din sud-estul Ucrainei, la 50 de km nord de Marea Azov, potrivit corespondentului RRA, în Rusia, Alexandr Beleavschi.
Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că armata a doborât un avion de atac şi un elicopter aparținând părții ruse, în apropiere de zonele separatiste din est, precum şi un avion de transport lângă Vasilkov, în vecinătatea Kievului, unde, potrivit Forţelor Terestre Ucrainene, se dau lupte grele.
romania-actualitati.ro