Niciun refugiat ucrainean în Caraș-Severin
Niciun cetățean ucrainean, care se află în momentul acesta în Caraș-Severin, nu deține statutul de refugiat, dar zilele următoare lucrurile s-ar putea schimba.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 28 februarie 2022, 20:19 / actualizat: 2 martie 2022, 14:08
Potrivit Biroului Pentru Imigrări al Județului, în momentul acesta 62 de cetățeni ucraineni se află în Caraș-Severin. Dintre aceștia, cei mai mulți – 57 – au venit aici pentru angajare sau pentru reîntregirea familiei. Doi sunt prezenți în județ pentru studii, iar trei au drept de ședere pe termen lung, fiind domiciliați în Caraș-Severin.
Mobilizare generală
Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a cerut autorităților locale, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să inventarieze spațiile de cazare care să poată fi operaționalizate la nevoie.
Acesta a solicitat ONG-urilor și cetățenilor să informeze autoritățile locale dacă asigură cazarea unor cetățeni ucraineni proveniți din zona conflictului armat. Informația este necesară pentru acordarea unui eventual sprijin, inclusiv de natură medicală.
Beneficii pentru refugiați
Exceptând solidaritatea bănățenilor și posibilitatea de angajare fără aviz pentru 9 luni, refugiații ucraineni, ajunși pe teritoriul României din cauza războiului, beneficiază și de ajutor bănesc, oferit sub formă de produse, din partea statului Român, a declarat ministrul afacerilor de interne, Lucian Bode.
„Solicitantul de azil beneficiază la cerere de hrană, în limita sumei de 20 de lei per persoană, per zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 135 de lei per persoană, pe sezonul de vară și 200 de lei per persoană, pe sezonul de iarnă și de alte cheltuieli, în limita sumei de 12 lei per persoană pe zi. Cheltuieli cu produse de igienă personală, spre exemplu…” a declarat, într-o conferință de presă, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.
Acesta a mai adăugat că procedura de calcul și cuantumul sumelor aferente asigurării condițiilor materiale de primire se stabilesc prin hotărâre de guvern, pe baza comunicate de către Institutul de Cercetare a Calității Vieții sau de Institutul Național de Statistică.