Spune STOP evaziunii fiscale! Solicită bonul fiscal!
Articol editat de Mirabela Afronie, 20 mai 2015, 06:27 / actualizat: 20 mai 2015, 15:13
Autoritățile au renunțat la impozitarea bacșișului, la doar câteva zile după ce a fost pus în aplicare. După ce s-au grăbit să doteze casele de marcat cu acest tip de aplicație, angajatorii și angajații vor reveni la vechile obiceiuri. Costurile pentru noile dotări ale caselor de marcat nu au fost foarte mari, investițiile făcându-se, în general, în baza contractelor încheiate cu service-urile pentru buna funcționare a caselor de marca, dar bulversarea părților implicate invers proporțională. Unul dintre patronii unui restaurant reșițean, a afirmat:
”Am trăit 25 de ani în Germania și în țara aceea bacșișul se impozitează, dar sub o altă formula pe baza unui paușal. De exemplu: încasările pe zi sunt de 5000 de euro sau lei, din care se 5% sunt pentru bacșiș și rezultă cam 250 de Euro de impozitat. Avem în continuare aplicația pe casa de marcat și o vom menține cât este nevoie. Nu am avut costuri suplimentare la introducerea aplicației, deoarece avem contract cu oameni care coordonează sistemul respectiv, cel prin care procesăm tot ceea ce se întâmplă în sistem.”
Unii au dotat prompt toate punctele de lucru din județ cu aplicația pentru impozitarea bacșișului și acum se pregătesc să renunțe:
”În casele de marcat am introdus departamentul bacșiș pentru a elibera bonurile pentru clienți, în vederea conformării legii nou introduse. Ne-a luat ceva timp să le punem în funcțiune, deoarece avem multe puncte de lucru. Am discutat cu reprezentanții service-ului caselor de marcat din județul nostru cu care avem contract. Încă eliberăm bonurile pentru bacșiș. În concluzie, considerăm că am muncit în zadar, ne-am stresat pentru nimic.”
Impozitarea bacșișului ar urma să fie eliminată din prevederile legale începând cu data de 1 iunie.
Peste o cincime din români nu solicită niciodată bon fiscal atunci când cumpără un produs, în vreme ce un sfert dintre ei o fac de fiecare dată, potrivit studiului realizat de INSCOP Research.
Ce riscă magazinele care nu eliberează bon fiscal
Comercianţii care nu emit bonuri fiscale către cumpărători pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii timp de 1-3 luni.
De asemenea, dacă la punctele de vânzare există sume deţinute fără a putea fi justificate, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.
Loteria bonurilor fiscale se modifică
După ce premiul de la prima extragere a ajuns să valoreze doar 54,8 lei, au fost modificate regulile. Se vor acorda doar 100 de premii, pentru ca sumele să fie mai consistente. La fel ca şi până acum, bonurile vor trebuie depuse la unitatea teritorială a administraţiei fiscale, după care va fi o extragere care va stabili câştigătorii.
Gratis dacă nu primim bon fiscal
Comercianţii trebuie să aibă afişat anunţul prin care îi atenţionează pe clienţi că sunt obligaţi să ceară bon fiscal, iar dacă sunt refuzaţi de comercianţi pot pleca fără să achite contravaloarea bunului cumpărat. Pentru cazurile în care întâmpină dificultăţi, clienţii pot suna gratuit la 0800.800.085 – serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor.
Ministerul Finanţelor renunţă la impozitarea bacşişului
Impozitul pe bacşiş, unul dintre cele mai controversate impozite va fi în cele din urmă eliminat, decizia Ministerului Finanţelor venind la doar câteva zile de la aplicare. „Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.
Dumneavoastră cereţi bonul fiscal? Şi dacă da, l-aţi primit?