Solidaritate sau indiferență față de semenii aflați în pericol?
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 aprilie 2015, 06:28 / actualizat: 29 aprilie 2015, 15:56
De-a lungul istoriei, au fost formulate mai multe teorii despre reacţia şi comportamentul oamenilor aflaţi în situaţii de criză.
Cea mai veche ipoteză de acest gen este că, într-o situaţie de panică, oamenii îşi pierd umanitatea, devenind animale ghidate doar de panică. Studiile realizate în ultimii 30 de ani arată altceva. Oamenii, chiar şi în situaţii care le pot pune viaţa în pericol, nu îşi pierd legăturile cu alţi oameni, rămânând fiinţe sociale şi încearcă în permanenţă să se ancoreze în organizaţii sociale.
Și totuși, să nu uităm că în biologie, se vorbeşte despre două legi fundamentale: conservarea vieţii şi supravieţuirea speciei. Reacţia de spaimă apare în momentul în care una dintre acestea este ameninţată. În situaţii de urgenţă, oamenilor le este greu să îşi acceseze propriile resurse emoţionale pentru a putea trece de la starea de spaimă, deznădejde şi lipsă de speranţă, provocate de situaţia în care se află, la perspective realiste şi raţionale, necesare refacerii.
Indiferent de situaţia în care se găsesc victimele, de gravitatea ei sau de pericolul perceput, un lucru este sigur: un traumatism fizic va fi însoţit de cele mai multe ori şi de unul psihic, emoţional. Pentru a trece peste aceste traume sunt necesare antrenamente. Așa se justifică de ce japonezii reacționează rațional în caz de cutremur, în comparație cu europenii. Noi, mai de grabă fugim din calea pericolului și foarte rar acționăm pentru a-i salva pe ceilalți, mai puțin ajutorați. Cei care o fac sunt considerați eroi. Voluntariatul apare, de cele mai multe ori doar atunci când nu suntem în pericol (căutarea unui copil pierdut în pădure). Dar ce facem când pericolul pândește asupra tuturor?
***
Debitele râurilor din Caraş-Severin sunt în creştere din cauza precipitaţiilor însemnate cantitativ, însă nu sunt întregistrate probleme, spune Erwin Luci, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat:
Vă reamintim că meteorologii au anunţat până la ora 20.00 ploi în toată ţara. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.
***
Invitat în programul „Bună dimineața Banat”, căpitanul Daniel Dogaru de la Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic a spus că fiecare dintre noi ar trebui să dea dovadă de spirit civic când e vorba de salvarea de vieţi. Până la intervenţia autorităţilor, oricine poate interveni la stingerea unui incendiu aflat în stare incipientă, poate ajuta la încărcarea sacilor cu nisip pentru a ridica un dig sau chiar poate salva victime ale accidentelor rutiere la care este martor: „Nu poţi să treci pe lângă un autoturism accidentat fără a opri pentru a vedea dacă este o persoană înăuntru pe care o poţi ajuta. Cred că trebuie să ridicăm nivelul de solidaritate al cetăţenilor, să înţeleagă toată lumea că numai prin spirit civic şi solidaritate vom putea fi alături unii cu alţii, mai ales în caz de necesitate”.