Sistemul sanitar încotro?
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 aprilie 2015, 06:39
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tema abordată în acest an este Siguranța Alimentaţiei, o temă de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile interguvernamentale.
Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătățească siguranța alimentaţiei prin campanii de sensibilizare a publicului și evidențierea acțiunilor în curs de desfășurare în acest domeniu, precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure, să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă.
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer.
Sindicaliştii Sanitas din Caraş-Severin, împreună cu alţi colegi din ţară, vor protesta astăzi, la Bucureşti, chiar de ziua Mondială a Sănătăţii. Aceştia s-au săturat de promisiuni şi vor picheta sediul Ministerul Sănătăţii, al Ministerului Muncii şi al Finanţelor, spune preşedintele Sanitas Caraş-Severin, Gheorghe Crăciun. Sindicaliştii solicită salarii mai mari, ore suplimentare plătite şi noi regulamente de acordare a sporurilor.