Cum alungăm grijile?
Articol editat de Sebastian Dragomir, 11 iunie 2015, 06:00
Ţara noastră depăşeşte cu mult media Uniunii Europene la suicid, iar cei mai mulţi care aleg să-şi încheie socoteala cu viaţa sunt adolescenţii cu vârste între 15 şi 19 ani şi adulţii cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani. O statistică făcută de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici arată că anul trecut, 12 români dintr-o 100.000 şi-au pus capăt zilelor. Cele mai multe sinucideri au loc în lunile călduroase, respectiv august, iulie şi iunie. Deci am putea spune că s-a deschis sezonul.
Numărul bărbaţilor care îşi pun capăt zilelor este de două ori şi jumătate mai mare decât cel al femeilor. Acestea din urmă au însă mai multe tentative. Bărbaţii cu tendinţe sinucigaşe sunt cei necăsătoriţi, divorţaţi sau văduvi. Tot statisticile arată că intelectualii îşi pun capăt zilelor mult mai des decât oamenii fără studii, iar numărul sinuciderilor este mai mare la oraş decât în zonele rurale. Au dovedit-o şi cele două cazuri din ultimele zile din Timişoara. Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere sunt în ordinea descrescatoare a frecvenţei: spânzurare 78%, intoxicaţie voluntară şi aruncare de la înălţime 7%.
Anul trecut, în România au fost peste 2500 de cazuri. Judeţul Caraş-Severin se situează sub media naţională la capitolul sinucideri, cu doar 10 cazuri la suta de mii de locuitori.