România învaţă haotic şi munceşte prost
Articol editat de Alin Datcu, 19 februarie 2014, 07:07 / actualizat: 19 februarie 2014, 17:27
80% dintre absolvenţi profesează în alte domenii decât cele în care s-au pregătit conform celui mai recent studiu sociologic realizat de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior. E simplu să treci printr-o facultate trei ani, să iei o notă decentă la licenţă, să îţi iei diploma şi apoi să stai pe margine plângându-te de sistemul de învăţământ din România. Mulţi dintre studenţii care aleg o specializare, dintr-o jumătate de pasiune şi o altă jumătate de necesitate, nu lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit.[poll id=”54″]
Reşiţa
Numărul de studenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a înjumătăţit, aproape, în ultimii ani. Dacă până în 2010, aproximativ 6.000 de tineri învăţau în universitatea reşiţeană, în prezent, aceasta mai are doar puţin peste 3.000 de studenţi. Scăderea a început să fie observată după introducerea noii forme de bacalaureat ne-a declarat prorectorul universităţii, Gheorghe Popovici.
Subiectul a fost dezbătut pe larg astăzi, în emisiunea „Ascultă cum te ascult”, al cărei invitat a fost rectorul Doina Frunzăverde. Conform acesteia, principala cauză a scăderii numărului studenţilor o reprezintă, promovabilitatea scăzută la bacalaureat. Doina Frunzăverde susţine că trebuie luate măsuri pentru creşterea promovabilităţii la bacalaureat, în primul rând prin atragerea tinerilor spre şcoală şi învăţământ. Reprezentanţii Universităţii Eftimie Murgu declară că o altă cauză a scăderii numărului studenţilor o reprezintă preferinţa manifestată de mulţi tineri de a căuta un loc de muncă, în special în străinătate.
Doina Frunzăverde:
Caransebeş
Numărul studenţilor la Facultatea de Teologie din Caransebeş a scăzut de la an la an. Dacă în 2009 erau peste 120 de tineri înscrişi la cursurile acestei unităţi de învăţământ, în prezent mai sunt aproximativ 80 de studenţi şi masteranzi. Scăderea este cauzată de reducerea natalităţii, care aduce cu sine o populaţie şcolară în descreştere, dar şi de numărul mai mic de elevi care urmează seminarul. Procentul de promovabilitate la bacalaureat este şi el un criteriu, însă nu foarte mare, în ultimii cinci ani media de promovabilitate fiind de 86%, ne-a precizat consilierul cultural al Episcopiei Caransebeş, părintele Daniel Alic:
Învăţământul teologic din Mitropolia Banatului a fost evaluat de către o comisie prezidată de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.
În urma evaluării celor 6 instituţii de învăţământ teologic preuniversitar şi universitar din cuprinsul Mitropoliei, s-a redactat un proces verbal de evaluare, precum şi tabele cu punctajul obţinut de fiecare unitate de învăţământ din Banat. Documentele elaborate vor fi trimise spre analiză sinodului mitropolitan, însoţite de un raport, pentru adoptarea măsurilor care se impun, în vederea eficientizării învăţământului şi creşterii nivelului actului didactic teologico-educaţional.