PSD şi PNL şi-au spus adio
Marţi, 25 februarie 2014
Articol editat de Alin Datcu, 26 februarie 2014, 06:46 / actualizat: 26 februarie 2014, 16:28
Delegaţia permanentă a Partidului Naţional Liberal a decis aseară ieşirea de la guvernare si ruperea alianţei USL. Rezoluţia votată prevede ieşirea de la guvernare, demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta. De asemenea, este prevăzută şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru. Înaintea şedinţei, liderul PSD, premierul Victor Ponta a lansat un nou apel către PNL de a salva proiectul politic numit „Uniunea Social-Liberală” şi de a rămâne în Guvern. Cu toate acestea decizia liberalilor aruncă ţara în război politic.[poll id=”59″]
Miercuri, 26 februarie 2014
ora 14.00
Nelinişte, nestatornicie, lipsă de seriozitate, conflict al orgoliilor, aşa au caracterizat ascultătorii postului nostru de radio scandalul izbucnit între PSD şi PNL. Astăzi, în emisiunea „Ascultă cum te ascult”, liderii celor două formaţiuni din Caraş-Severin au încercat să-şi liniştească alegătorii. Deputatul Ion Mocioalcă a subliniat că PSD este nevoit să-şi asume guvernarea, dar nu va ataca liberalii care ocupă funcţii în structurile deconcentrate ale statului:
La rândul său, Marcel Vela a precizat că la nivelul fiecărei primării, aleşii locali din PNL vor decide eventuale colaborări pentru realizarea proiectelor edilitare:
Vicepreşedintele PNL Marcel Vela a mai spus că cel mai mare perdant al ruperii USL este Partidul Democrat Liberal care şi-a pierdut statutul de cel mai mare partid aflat în opoziţie.
ora 11,30
Miniştrii PNL şi-au depus demisiile din Guvern. Premierul Victor Ponta a stabilit miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL. Dan Şova va fi interimar la Transporturi, Nicu Bănicioiu – la Sănătate, Robert Cazanciuc se va ocupa de Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb – la Ape şi Păduri, Doina Pană – la Muncă, Mihnea Costoiu – la Cultură, iar Titus Corlăţean va prelua Românii de Pretutindeni. Lista stabilită de premierul Ponta a fost agreată de preşedintele Traian Băsescu
ora 11
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a demisionat din Guvern. Este primul ministru liberal care îşi anunţă demisia. Miniştrii PNL îşi vor depune în bloc demisiile din funcţie astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, programată la ora 12.00.
Potrivit unor informaţii, şedinţa va fi amânată pentru ca preşedintele Traian Băsescu să poată semna decretele de numire a miniştrilor interimari pe posturile eliberate de PNL.
Marţi, 25 februarie 2014
Ora 23.00
Preşedintele PNL Caraş-Severin a făcut o declaraţie în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, imediat după încheierea conferinţei de presă a liderului Crin Antonescu. Ascultaţi aici:
Nu este nimic dramatic în faptul că intrăm în opoziţie. Este un semn sănătos al democraţiei din României şi de aseară, iată, există o opoziţie activă care va apăra cetăţeanul şi va lua atitudine în orice derapaj guvernamental sau parlamentar, a mai afirmat Marcel Vela.
Preşedintele PNL Caraş-Severin şi vicepreşedintele PNL la nivel naţional a mai precizat că renunţarea la funcţii este încă o dovadă că respectă principiile şi onoarea liberală, este un act de demnitate al unui partid mare, nu suntem legaţi de scaun şi nu acceptăm să fim puşi la colţ.
Cei doi secretari de stat din Caraş-Severin Gheorghe Hogea şi Horia Irimia îşi vor depune astăzi demisiile.
Marcel Vela a adăugat că vor fi în continuare camarazi adevăraţi şi vor lupta ca să revină la guvernare într-o formulă cu un premier liberal.
Ora 22.10
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că PNL îşi retrage toţi miniştrii din guvern şi că miercuri, până la ora 12.00 toţi demnitarii PNL îşi vor depune oficial demisia la registratura Guvernului, transmite politicaromaneasca.ro.
Liderii PNL au votat o rezoluţie cu patru puncte:
1. Retragerea miniştrilor de la guvernare.
2. Solicitarea de demisie a premierului Victor Ponta.
3. Libertatea filialelor locale de a încheia orice fel de alianţă, în scopul asigurării unei bune guvernări locale.
4. PNL constată încetarea USL.
Această rezoluţie a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 6 împotrivă şi două abţineri. Antonescu a declarat că PNL va rămâne un partid de opoziţie. Antonescu a declarat că nu mai avea sens ca USL să existe, pentru că nu mai urmărea obiectivele angajate.
El susţine că PNL iese de la guvernare pentru că s-au încălcat „flagrant” elemente ale înţelegerii politice atunci când s-a discutat despre alcătuirea Guvernului.
„Prin încălcarea repetată şi flagrantă a unor elemente ale înţelegerii politice la alcătuirea guvernului de către primul ministru Victor Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de către primul ministru, să nu accepte o prelungire păguboasă de încă 45 de zile, să ia act de decizia care a fost la primul ministru şi să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabineţ împreună cu demisia tuturor demnitarilor politici ai PNL secretari de staţ şefi de agenţii, etc. Miniştrii noştri practic au anunţat demisia din punct de vedere politic, iar mâine (n.r. miercuri), pana în ora 12.00, toţi demnitarii, îşi vor depune oficial demisia la registratura Guvernului”, a spus Antonescu, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL.
PNL consideră că demisia premierului Victor Ponta s-ar impune. Crin Antonescu:
Ora 22.00
Călin Popescu Tăriceanu a fost primul dintre liderii PNL care a confirmat votul Delegaţiei Permanente a Partidului Naţional Liberal. Tăriceanu a ţinut să precizeze că „personal nu am votat pentru ieşirea de la guvernare, am votat împotrivă… însă a fost o şedinţă lungă, au fost dezbateri nu foarte interesante… mai degrabă s-a dorit o rezolvare expeditivă. Eu cred că e o decizie grea, o decizie complicată care ar fi trebuit mai bine analizată, mai bine gândită. Cred că este o atitudine… uşor pripită”.
Ora 20.10
Partidul Naţional Liberal a decis ieşirea de la guvernare prin retragerea tuturor miniştrilor săi şi a secretarilor de staţ dar şi ruperea Uniunii Social Liberale. PNL dă publicităţii peste puţin timp o rezoluţie în patru puncte asupra acordului la care s-a ajuns în partid. Vom reveni cu informaţii.
Ora 19.00
Delegaţia Permanentă a PNL va tranşa în această seară situaţia din USL. Este de aşteptat ca liberalii să oficializeze practic decizia ieşirii de la guvernare. Înaintea Delegaţiei Permanente, preşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut că situaţia actuală din cadrul Guvernului nu mai poate continua şi, într-un fel sau altul, se va pune punct în această seară. Crin Antonescu a mai arătat că acum ne aflăm în aceeaşi situaţie ca la începutul crizei guvernamentale. Liderul PNL a mai arătat că în această seară a avut o discuţie telefonică cu premierul Victor Ponta, de la care nu a primit nicio veste nouă.
Crin Antonescu: L-am sunat pe domnul prim-ministru. L-am întrebat dacă avem nişte date noi, cu alte cuvinte, dacă domnia sa şi partidul pe care îl conduce sunt dispuşi să convocăm şedinţa Camerelor reunite şi să mergem pe formula pe care am propus-o de la bun început şi care se cunoaşte. Din păcate, mi-a spus că nu, ceea ce m-a dus la concluzia că toată această intervenţie a fost una de efect teatral, dacă pentru unii există vreo confuzie.
În această seară, Delegaţia Permanentă l-a exclus din partid pe senatorul Sorin Ilieşiu, care a propus un congres extraordinar pentru înlăturarea lui Crin Antonescu din fruntea partidului, propunere care nu a fost susţinuţă de nicio filială PNL.
Ora 15.00
Luna februarie mai poate fi numită în acest an 2014, luna negocierilor politice privind viitorul Uniunii Social Liberale. După împunsături şi reproşuri între cei doi lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au urmat acuzele şi până la jigniri nu a mai fost decât un pas. Divorţul între cei doi şi implicit ruperea USL-ului e, acum, o problema de ore. Delegatia permanenta va decide în aceasta seara daca ramân sau nu împreuna, desi lideri marcanti ai PNL au dat drept sigura ruptura si iesirea de la guvernare. [poll id=”58″]
Sunt aproape trei săptămâni de criză între PNL şi PSD în interiorul guvernării, timp în care niciunul dintre partide nu a făcut nicio concesie. După trei ani de existenţă, ruperea Uniunii Social Liberale pare iminentă, în urma eşuării negocierilor dintre social-democraţi şi liberali. Nici unii nici alţii nu îşi doresc ca USL-ul să se rupă, cel puţin declarativ. Surprinzător este că nici principalul partid de opoziţie nu îşi doreşte ruptura. Astăzi, în emisiunea „Ascultă cum te ascult”, prim-vicepreşedintele PDL Caraş-Severin, Alain Rus a explicat motivele: „au prostit poporul în campania electorală cu tot felul de promisiuni populiste şi astăzi ar trebui să plătească împreună pentru aceste promisiuni”.
Scandalul politic afectează şi populaţia neînregimentată în vreun partid. Persoanele chestionate astăzi pe străzile Reşiţei, dar şi în parcul Drăgălina din Caransebeş s-au arătat dezamăgite de actualii lideri politici:
Liberalii decid în această seară, când se vor reuni în şedinţă la nivel de Delegaţie Permanentă, dacă rămân sau nu la guvernare.
Reşiţenii sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe scena politică din România. Aceştia îşi amintesc că pe 5 februarie 2011 se năştea Uniunea Social-Liberala, o alianţă formată din: PNL, PSD si PC, toate trei, pe atunci, în opozitie. Protocolul USL a fost încheiat până la 31 decembrie 2020, dar după numai trei ani au intervenit câteva probleme ce au zguduit din temelii alianţa. Ce părere au reşiţenii despre acest subiect aflaţi din reportajul următor.