Problema valului de refugiaţi e cea mai mare cu care se confruntă Europa în prezent
Articol editat de Sebastian Dragomir, 25 august 2015, 05:54
Polițiștii de frontieră din vestul țării sunt tot mai vigilenți. Aceștia iau măsuri suplimentare de supraveghere a graniței cu Serbia pentru a combate migrația ilegală. Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Caraș-Severin, comisar șef Florin Bulgariu, spune că deocamdată este linişte, dar s-ar putea să fie liniştea de dinaintea furtunii. „Avem temeri serioase să credem că fluxurile migratorii vor afecta şi judeţul nostru, având în vedere şi măsurile adoptate recent de Guvernul ungar de a construi un gard la frontiera cu Serbia. Ne pregătim intens pentru a gestiona fluxuri migratorii serioase”.
Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat la Berlin despre împărţirea imigranţilor între ţările europene. Potrivit Berlinului, problema valului de refugiaţi e cea mai mare cu care se confruntă Europa în prezent.
După mai multe zile petrecute la frontiera macedoneană, mii de imigranţi, majoritatea sirieni, irakieni şi afgani s-au îngrămădit în trenuri şi autobuze.
„Oamenii de aici sunt atat de furioşi, atât de supăraţi! Nu le vine să creadă că li se întâmplă aşa ceva în Europa. Toţi cu care am vorbit stau aici în aceste condiţii de patru zile. Această femeie e însărcinată, acest bărbat are două operaţii pe cord, iar acolo e o femeie care spune că bebeluşul ei are febră mare”, a relatat Arwa Damon, corespondent CNN.
După ce a trimis armata la frontieră, iar soldatii n-au ezitat să lovească nici femei, Macedonia a fost de acord, la insistenţele ONU, să deschidă frontiera pentru imigranţi. Autoritătile le-au pus chiar trenuri şi autobuze la dispoziţie, ca să-i vadă cat mai repede ieşiti de pe teritoriul lor. 7.000 de refugiaţi au ajuns numai în ultimele două zile la Presevo, în sudul Serbiei.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Supravegherea Frontierelor, numărul imigranţilor către spaţiul comunitar s-a triplat în primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014, ajungând la 340.000, dintre care 100.000 doar luna trecută. Majoritatea imigranţilor sunt refugiaţi din Siria şi din alte ţări din regiune afectate de conflicte.