Mens sana in corpore sano
Articol editat de Alin Datcu, 8 aprilie 2014, 07:20 / actualizat: 8 aprilie 2014, 19:58
Formula lui Juvenal a devenit deviza educației fizice. Dar cine mai are timp de educație fizică? La BAC ne cere matematică, fizică, istorie, chimie, mai avem nevoie de timp pentru o discotecă, un club, o seară cu prietenii, mai sunt și rețelele de socializare. Educație fizică? Nici gând. Lasă că scoate mama sau tata o scutire și oricum trec clasa. Astfel de expresii au devenit atât de obișnuite, încât nici nu ne mai miră. Elevii de azi fug de orele de sport din diverse motive: nu au timp, nu au chef sau pur și simplu din comoditate. Iar de sport de performanță nici nu poate fi vorba.[poll id=”89″]
Numărul elevilor care chiulesc de la orele de sport este tot mai mare. Dovadă stau numărul mare de scutiri medicale. Sportul, orele de educaţie fizică şi mişcarea ar putea fi cheia pentru rezolvarea problemelor de sănătate şi greutate pe care tot mai mulţi adolescenţi le au.
Una din probleme este şi locul în care aceştia se pot juca sau pot face mişcare, deoarece multe şcoli îşi închid, în afara orelor de program, porţile, iar puţinii tineri care renunţă la sedentarismul din faţa calculatorului nu au unde să „bată mingea” de exemplu.
Ascultaţi un reportaj realizat de Ovidiu Babolea:
Din comoditate, de frica efortului sau pentru că nu conştientizează că sportul înseamnă sănătate, tot mai mulţi elevi renunţă la mişcare, îşi iau scutire medicală de efort sau chiar fug de la orele de educaţie fizică.
Ascultaţi un alt reportaj realizat de Ovidiu Babolea:
Numărul acestor scutiri medicale este tot mai mare, acestea ajungând în Caraş-Severin la aproape 1,7% ceea ce reprezintă doar cele care îl scutesc pe elev de efort întreg anul şcolar. Numărul acestora este în creştere în special în mediul urban şi cu preponderenţă în rândul fetelor. În ceea ce priveşte sportul de masă, tierii nu îl mai practică, a precizat, prezent în studioul Radio România Reşiţa, inspectorul de educaţie fizică şi sport, din cadrul ISJ Caraş-Severin, profesor Adrian Bot.
„Mens sana in corpore sano”, adică minte sănătoasă în corp sănătos, legătura dintre cele două este tocmai sănătatea, care nu se poate dobândi fără exerciţii fizice şi mişcare… iar tinerii au cam uitat de acest aspect…
Ascultaţi un reportaj realizat de Ovidiu Babolea şi Sebastian Dragomir:
………..
În staţiunea Băile Herculane, sala de sport a Liceului HERCULES este folosită pe durata întregii zile pentru orele de sport ale elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, programul începând la ora 8.00 şi încheindu-se la ora 19.00. Sala este pusă gratuit la dispoziţia echipelor sportive ale liceului, precum şi participanţilor la competiţiile locale, zonale sau regionale care se desfăşoară aici. În afara orelor de program şi la sfârşitul săptămânii, sala de sport este închiriată tinerilor din oraş, dornici de mişcare. Elevii au acces gratuit după orele de program sau când sunt însoţiţi de către un cadru didactic al şcolii, ne-a precizat prof. Aurel Perţ – directorul Liceului HERCULES: