Manuale şcolare pe bani şi cu greşeli
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 septembrie 2015, 06:43
Consiliul Elevilor din România s-a plâns în nerepetate rânduri că, în clasele a XI-a şi a XII-a, sunt nevoiţi să îşi cumpere manuale, ceea ce înseamnă câteva milioane, în funcţie de edituri. Se poate scăpa mai ieftin doar dacă sunt cumpărate unele folosite deja de la colegii mai mari.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a promis însă că în această toamnă elevii vor primi o mână de ajutor. Pentru prima dată, manualele şcolare vor fi decontate, dar doar în limita a 55 de lei, ceea ce la un calcul simplu nu acoperă nici măcar costul pentru achiziţionarea cărţilor şcolare la disciplinele la care se susţine examenul de bacalaureat. După terminarea anului şcolar, manualele vor intra în patrimoniul şcolii.
Decontarea cheltuielilor se va face pe baza solicitării scrise a elevului, însoţită de factura fiscală din care să reiasă numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, suma achitată, titlurile manualelor achiziţionate, autorii, editura, după caz. Banii vor ajunge la elevi prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, care îi vor aloca unităţilor de învăţământ liceal de stat, în concordanţă cu numărul de elevi îmmatriculaţi în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a. Unităţile de învăţământ vor deconta sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la 15 noiembrie, iar elevii vor intra în posesia banilor până pe 18 decembrie.
În plus manualele şcolare sunt pline de greşeli. Exerciţii de matematică imposibil de rezolvat, imagini şi exemple nepotrivite pentru copii sau informaţii care nu mai sunt de actualitate. Toate se regăsesc în manualele din care învaţă elevii din România.