Francul elveţian scoate oamenii în stradă
Articol editat de Sebastian Dragomir, 8 februarie 2015, 07:43
Grupul clienţilor cu credite în franci elvețieni organizează astăzi, simultan, în 5 oraşe din ţară, mai multe mitinguri de protest prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută franci elvețieni, dolari și euro. Solicitările a peste 20.000 de membri, acumulați în ultimele trei săptămâni au fost înaintate pe 20 ianuarie 2015, Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului printr-un document care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută. Solicitarea conține și o propunere de text legislativ care are următoarele prevederi: posibilitatea consumatorilor cu credite în valută de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat. Interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor. Dar și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective mai mare în noua monedă de creditare. Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 27.500 de semnături în mai puțin de două săptămâni.
În Timişoara, mitingul se va desfăşura în Piaţa Operei, între orele 12.00-15.00. Unul dintre inițiatorii protestelor este Daniel Teodorescu.
Clienții cu credite în franci susțin că pe lângă mitingul de astăzi, vor continua să boicoteze băncile prin plăți în monedă cu valoare redusă pentru a bloca activitatea instituțiilor bancare.
Celelalte oraşe în care vor fi proteste sunt Bucureşti, Cluj, Craiova și Iași.
Francul elveţian a crescut vineri la 4,1808 lei, dar încheie săptămâna în scădere cu 6,3 bani.
Cei 75.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni au fost convinşi de bănci să aleagă această variantă de finanţare cu rate de dobândă de 4-5% pe an în 2007-2008 (faţă de 8-9% pe an la creditele în euro), dar unii se plâng că ulterior li s-au impus dobânzi mai mari, care nu au scăzut nici atunci când francii elveţieni s-au ieftinit pe pieţele financiare internaţionale şi băncile au avut acces la finanţare cu costuri scăzute.
Credeţi că protestele îşi vor atinge scopul?
Foto: www.buzznews.ro