Femeia este egală cu bărbatul sau egalitatea există doar la nivel declarativ?
Articol editat de Valentina Adam, 9 martie 2015, 08:00
De-a lungul timpului femeia a fost considerată, mai ales în societăţile arhaice, inferioară bărbatului. Totuşi, la începuturile structurării relaţiilor sociale, a existat perioada matriarhatului, când femeia a avut, se crede, un rol important. Neexistând dovezi concludente, ne referim aici doar la ceea ce istoria reţine cu certitudine, femeile au dus o luptă aprigă de emancipare. Cu cât ne apropiem de epoca modernă şi contemporană, femeia şi-a avut rolul ei în dezvoltarea omenirii. Primele idei feministe au apărut în timpul Revoluţiei franceze.
Prin anii 1800, femeile au început să se organizeze, să lupte pentru drepturile lor, prin apariţia mişcărilor feministe, ale sufragetelor cum li se spuneau. Un drept, acum fundamental, dreptul la vot, a fost obţinut destul de târziu. Putem spune că pe plan mondial, odată cu câştigarea acestui drept, femeia are rolul pe care-l merită.
Dacă ne raportăm din nou la istorie, chiar dacă femeile nu au condus state aşa cum au făcut bărbaţii, ele au avut un rol important în creşterea, sau decăderea, unui stat.
Cine nu-şi aminteşte de Elena din Troia, Cleopatra regina Egiptului, regina Victoria a Angliei sau Evita Peron a Argentinei, să dăm doar câteva exemple. Nu uităm nici influenţa Elenei Ceauşescu în perioada comunistă a României. Exemplele ar putea continua.
Femeia pare a avea o fragilitate care la prima privire este un handicap. Totuşi, această graţie şi gingăşie o fac deosebit de puternică.
În anii noştrii nu există domeniu unde femeia nu poate să facă ceea ce realizează şi un bărbat.
Să nu uităm că Ziua Internaţională a Femeilor de la data de 8 martie a fost fixată de adeptele mişcării socialiste a femeilor.
Uniunea Europeană, prin principiul fundamental al Dreptului Comunitar, promovează egalitatea între bărbaţi şi femei şi anularea oricărei forme de discriminare bazate pe sex.
Totuşi, diferenţa medie dintre salariile bărbaţilor şi ale femeilor în UE este de 16,2%. Conform acestui studiu realizat chiar de Comisia Europeană, o femeie ar trebui să muncească 59 de zile mai mult decât un bărbat.
Nici în România nu stăm mai bine. Se pare că o femeie este plătită, în medie, cu 9% mai puţin decât un bărbat.
Să nu uităm totuşi, că dacă nu ar fi existat femeia, omenirea nu ar fi nici nu ar fi apărut.
Despre toate acestea vom vorbi astăzi la Radio România Reşiţa.
sursa foto: unimedia.info