Eliberarea bonului fiscal, un moft sau o obligaţie?
Articol editat de Sebastian Dragomir, 31 ianuarie 2015, 10:25
Guvernul a decis în această săptămână să introducă în Ordonanţa privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale, măsura prin care un cumpărător are dreptul să nu plătească pentru ceea ce a cumpărat ori a consumat dacă nu primeşte bon fiscal. Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzactie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat de presă.
Subiectul a fost discutat astăzi în programul „Bună dimineaţa Banat”. Ascultători din Reşiţa, Timişoara, Sânicolau Mare, Caransebeş, Arad, Lovrin, Anina şi-au exprimat opiniile pro şi contra legate de această decizie. Eliberarea bonului fiscal poate reduce semnificativ evaziunea, au considerat unii dintre interlocutori, în timp ce alţii s-au pronunţat împotriva acestui demers. „Nişte clienţi rău-intenţionaţi intră în magazin sau în restaurant, spun că nu au primit bon şi pleacă fără să plătească. E cuvântul lor împotriva cuvântului vânzătorului sau a ospătarului”, a spus Dragoş din Caransebeş.
De la 1 martie, în fiecare magazin vom avea mesajul „Dacă nu v-a fost oferit bon fiscal, puteţi păstra produsele fără să le plătiţi”. Dumneavoastră ce părere aveţi despre această decizie a Guvernului?