“Diferiţi, dar egali”
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 decembrie 2014, 06:54 / actualizat: 3 decembrie 2014, 17:53
Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.
Copiii sunt cei mai grav afectaţi de această discriminare. Ei nu înţeleg faptul că sunt diferiţi de majoritatea populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vârsta lor, înţeleg mai greu şi se pot exprima mai greu. Pentru ai ajuta pe ei, dar şi pe adulţii cu probleme, autorităţile şi ONG-urile au demarat zeci de proiecte de sensibilizare.
În fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilită în 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motive populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discrimiarea. ONU doreşte ca întreaga lume să devină mai responsabilă în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi.
Această zi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi mobilizarea susţinerii demnităţii şi drepturilor acestora.
Cât de toleranţi sunteţi în relaţiile cu persoane diferite ca aspect şi comportament, dar cu drepturi egale cu ale dumneavoastră ?
Aflaţi aici dintr-un dialog purtat de realizatorul de emisiuni Mihaela Holub cu Augustin – un tânăr cu dizabilităţi din municipiul de pe Bârzava: