De ce are nevoie UCMR pentru a reveni pe linia de plutire ?
Articol editat de Alin Datcu, 4 aprilie 2014, 07:08 / actualizat: 4 aprilie 2014, 19:02
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor discută în aceste zile modoficarea Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei. La articolul 95, litera K, există un paragraf care spune că: „prin derogare de la prevederile lit.J, planul de reorganizare nu poate prevedea conversia creanţelor bugetare în titluri de valoare”. Altfel spus, statul deşi doreşte preluarea creanţelor societăţii reşiţene, este împiedicat de această prevedere. Reîntoarsă în Parlament după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională pentru alte deficienţe, legea ar trebui să aibă girul deputaţilor în scurt timp. În momentul în care această lege va fi revizuită, creanţele se vor putea transforma în acţiuni. Va fi un proces de etatizare de care se vor bucura aproximativ o sută de societăţi comerciale importante din ţară.[poll id=”86″]
Importanţa UCMR-ului este relevantă atât pe plan local/naţional, cât şi pe plan internaţional. În acest sens inginerii specialişti din cadrul departamentului de Asistenţă Tehnică şi Montaj, al UCMR, prezintă încredere, iar cunoştiinţele lor în domeniul hidrocentralelor sunt foarte valoroase pentru industria internaţională.
În acest moment ingineri din UCMR sunt prezenţi în Vietnam, India şi Turcia, iar despre activitatea acestora directorul UCMR, Cosmin Ursoniu, a precizat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa că: „Prezenţa inginerilor UCMR în străinătate nu este pentru mentenanţă, ci pentru punerea în funcţiune de grupuri noi din cadrul hidrocentralelor. Avem specialişti în Vietnam, india şi Turcia. ingineri din cadrul departamentului Asistenţă Tehnică şi Montaj. Lucrările de montaj nu sunt ale UCMR-ului, montajul îl fac firme locale de acolo, noi asigurăm doar asistenţă tehnică, cu câte un om, maxim doi, pentru a urmări dacă montajul se face în condiţiile din documentaţie. În Vietnam este vorba despre generatoare, sunt hidroagregate, dar doar partea de generator. În turceia este montajul complet de la vane, turbină, hidrogenerator, sistem de excitaţie şi dulapuri electrice. Am avut în Franţa ingineri în deplasare, acolo am făcut o centrală nouă, cu două grupuri înăuntru. Încă avem capacitatea şi cunoştiinţele necesare să ne batem cu marii jucători de pe piaţă. Încă avem know how-ul acesta!”
Astfel relansarea UCM Reşiţa s-ar realiza atât în beneficiul reşiţenilor şi cărăşenilor care se află în şomaj tehnic, cât şi în beneficiul României pentru că experienţa, capacitatea şi cunoştinţele în domeniul industrial ale angajaţilor UCMR sunt recunoscute pe plan internaţional.
Ascultaţi declaraţia directorului UCMR, Cosmin Ursoniu: