Cum ne răcorim pe caniculă?
Articol editat de Valentina Adam, 18 iulie 2015, 14:44
Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de canicula si disconfort termic pentru judetele Bihor, Arad Timiş Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, unde duminică şi luni vor fi temperaturi de 38-39 de grade, iar restul tarii va fi în cele doua zile sub avertizare cod galben.
Plimbarea prin oras pe canicula devine o aventura aproape extrema: esti pus în situatii jenante, pentru ca transpiri din ce în ce mai mulţ iar deodorantele, mai ales cele folosite de ceilalti calatorii din mijloacele de transport în comun, îsi arata din ce în ce mai usor limitele.
Astfel, riscul de deshidratare creste, mai ales când nu te poti adaposti la umbra. De asemenea, asfaltul încins devine o adevarata capcana pentru pantofi sau tenisi (încaltaminte care, oricum, te încinge îngrozitor).
Daca te uiti pe prognozele meteo, vei vedea ca nu scapi de chinul caniculei în curând. Si astfel apar întrebarile: Ce faci? Cum te feresti? Cum te racoresti?
O solutie evidenta este sa stai în casa. Daca poti, bineînteleş sau daca nu trebuie sa mergi la serviciu. Daca ai aer conditionaţ acum este timpul sa îl folosesti. Nu uita însa ca trebuie sa închizi geamurile si, eventual, sa tragi jaluzelele daca te deranjeaza soarele.
Daca nu ai (înca) aer conditionaţ exista varianta ventilatorului. Tine cont: câteva sticle cu apa înghetata puse în fata acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat sa tii draperiile trase. O solutie disperata, si nu prea estetica, este sa pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poti agata în geam un cearsaf ud. Nu uita însa, noaptea, sa folosesti aparatul cu pastile împotriva tântarilor, ca sa poti dormi mai linistit.
Pentru racirea peretilor se mai practica, cica, o metoda ”extrema”: se umple cada cu apa cât mai rece, pentru ca temperatura aerului din casa sau din apartament sa scada. Este însa posibil sa nu functioneze, asa ca o varianta mai eficienta, si care utilizeaza mai putina apa, este sa faci un dus racoritor.
Legat de cum te hidratezi: este bine de stiut ca berea – bautura îndragita pe timp de vara si nu numai – deshidrateaza. Astfel se explica de ce te trezesti cu gura uscata dupa o noapte de baut bere. De asemenea, nu uita ca toate bauturile care contin cofeina: cafeaua, bauturile gazoase, deshidrateaza. Cele mai bune sunţ de fapţ apa rece, limonada si ceaiul de menta racit.
Este recomandat sa consumi cât mai multe fructe si legume bogate în vitamine si apa: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prajiti.
Este bine sa te îmbraci cu haine subtiri, largi si deschise la culoare (beduinii stiu de ce). Paradoxal, cu cât esti mai neacoperiţ cu atât transpiri mai mulţ astfel încât o palarie sau o sapca ajuta . Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru ca echilibrul între suficient si prea mult este foarte delicat si subtil.
Mediafax