[VIDEO/FOTO] Cum luptăm împotriva corupţiei?
Iuliala Iliescu, manager de proiect din partea Pro Democrația a apreciat activitatea DGA şi a explicat motivele pentru care a început această colaborare:
Articol editat de Alin Datcu, 9 septembrie 2014, 06:02 / actualizat: 9 septembrie 2014, 15:45
Aproximativ 200 de cetăţeni, care au trecut astăzi prin centrul civic din Reşiţa, au pătruns în Labirintul anticorupţie.
Asociația Pro Democrația, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție a demarat acest proiect pentru a încuraja cetățenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupție și să sesizeze săvârșirea acestor infracțiuni. Cu acest prilej a fost promovată linia Telverde anticorupție 0800.806.806, care poate fi apelată gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă. Iniţiativa a fost lăudată de cei care s-au încumetat să intre în labirint:
Iuliala Iliescu, manager de proiect din partea Pro Democrația a apreciat activitatea DGA şi a explicat motivele pentru care a început această colaborare:
De la începutul acestui an, aproape două mii de oameni au vizitat „Labirintul anticorupție” care a funcţionat deja în 9 orașe din ţară Botoșani, Iași, Târgu Neamț, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Buzău, Oltenița şi Bucureşti. După acţiunea de astăzi de la Reşiţa, astfel de activități vor mai fi organizate în Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea.
……………………………….
Fie că recunosc sau nu, reşiţenii au dat şpagă în anumite situaţii pentru a-şi rezolva problemele mai rapid. Dacă unii au oferit flori, ciocolată sau diverse alte produse, în semn de recunoştinţă pentru că au fost ajutaţi, alţii au folosit clasicul plic cu bani. Au făcut acest gest nu pentru că li s-a cerut, ci pentru că au vrut… sau cel puţin aşa au declarat oamenii intervievaţi de Daiana Roşca.
……………………………….
Românii acceptă corupţia din comoditate, necunoscând efectele sale. Pe de altă parte există persoane care acceptă inconştient corupţia, fiind victime ale efectului de turmă. Principale cauze pentru care există corupţie în România sunt pe de o parte natura umană, iar pe de alta fragilitatea sistemului instituţional. Dacă putem sesiza faptele de corupţie, o facem? Ştim cum? Cât de mare este gradul de toleranţă la corupţie? Avem încredere în instituţiile care trebuie să acţioneze pentru reducerea corupţiei?
ora 8.00
În Reşiţa se va desfăşura astăzi un experiment unic în România, parte a proiectului „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine”. Acesta își propune să informeze cât mai mulți cetățeni în legătură cu fenomenul corupției folosind o metodă informală și inedită – labirintul. În Piața 1 Decembrie 1918, începând cu ora 11.00, organizatorii vor amplasa un labirint care va oferi ocazia cetățenilor să-și consolideze cunoștințele despre corupție și să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza faptele de corupție. Vizitatorii vor primi şi un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint. Cei mai conștiincioși cetățeni vor primi materiale informative și promoționale și vor avea ocazia să guste din prăjitura anticorupție.
Cu această ocazie va fi promovat şi Telelefonul Verde 0800 806 806, linie telefonică gratuită din orice rețea destinată sesizărilor faptelor de corupție.
„Plătește Zero pentru ce ți se cuvine” este un proiect finanţat de Fundația Hanns Seidel România și are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea tinerilor în acțiuni anticorupție. Proiectul se desfășoară pe parcursul întregului an, iar astăzi ajunge şi la Reşiţa.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=6LoSwEqeruU&feature=youtu.be[/youtube]