Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere…
Articol editat de Alin Datcu, 1 octombrie 2014, 07:16 / actualizat: 1 octombrie 2014, 10:22
În tradiţia creştină a poporului român a existat întotdeauna respectul de a-i cinsti pe cei împovăraţi de ani, a căror experienţă de viaţă şi înţelepciune reprezintă un tezaur de învăţături nepreţuite. Din păcate, pensionarii sunt însă o categorie socială care a suferit de multe ori în urma unor decizii mai mult sau mai puţin greşite, fiind „victimele” unor programe de austeritate. Un exemplu concludent este acela că sute de pensionari care nu mai fac faţă cheltuielilor zilnice ajung an de an şi zi de zi să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc pentru a putea trăi.
Ziua de 1 octombrie, reprezintă în fiecare an, pentru toate statele lumii, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Evenimentul va fi marcat în Caraş-Severin printr-o serie de acţiuni sociale şi manifestări culturale.
***
Se împrumută să trăiască
Sute de pensionari reşiţeni care nu mai fac faţă cheltuielilor zilnice au ajuns, la vârsta senectuţii, să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc să poată trăi. Cei mai mulţi i-au sume relativ mici, pe care le rambursează apoi în rate, fiindcă altfel nu ar putea să se descurce.
Nu puţine sunt cazurile în care reşiţenii împrumută bani ca să-şi asigure tratamentul de care au nevoie sau să facă aprovizionarea pentru toamnă-iarnă. Împrumuturile la CAR depind în mare măsură şi de perioada anului în care au loc solicitările. Acum, de exemplu, unii se pregătesc pentru a umple cămara sau de a pregăti în avans sărbătorile, iar alţii apelează la credite şi au nevoie de bani ca să-şi poată plăti facturile la întreţinere, pe care nu au reuşit să le achite lună de lună din cauza valorilor foarte mari raportate la pensiile mici.
Tendinţa sezonieră a împrumuturilor se menţine de mai mulţi ani. Vara vin de regulă bătrânii care au nevoie de bani ca să poată merge în staţiune, la tratament, în timp ce toamna bunicii se împrumută ca să le poată cumpăra nepoţilor cele necesare pentru şcoală. În Reşiţa şi în localităţile arondate sunt în această situaţie aproximativ 1800 de bătrâni care îşi duc traiul din împrumuturile făcute la CAR-ul pensionarilor, spune preşedintele acestui for, Aurelia Bonţe.
CAR-ul pensionarilor este singura instituţie financiară care nu percepe comisioane pentru banii pe care îi oferă. De aceea bătrânii preferă astfel de împrumuturi şi nu se duc la bănci unde comisioanele şi ratele de rambursare sunt prea mari pentru portofelele lor subţiri.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit acest fenomen şi consemnează: