Ce ne aşteaptă în 2015?
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 ianuarie 2015, 08:36
Cei mai mulţi dintre români cred că ţara noastră merge într-o direcţie bună, dar sunt rezervaţi în ceea ce priveşte nivelul lor de trai în 2015, se arată într-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Peste jumătate dintre români consideră că pentru un trai decent este nevoie de un venit lunar minim de 2.000 de lei. Potrivit studiului IRES, doar un cetăţean al ţării din 100 are venituri suficiente pentru a-şi permite tot ce doreşte. Aproape 40% susţin că abia le ajung banii de la o lună la alta, 29% reuşesc să se descurce cu banii pe care-i au, în timp ce 16% consideră că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. În ceea ce priveşte achiziţiile făcute în 2014, cele mai frecvente au fost autoturismele, obiectele pentru renovarea sau amenajarea casei, electrocasnicele şi locuinţele. Totuşi, doar 29% dintre persoanele chestionate au făcut astfel de investiţii. Mai puţin de un sfert au reuşit să economisească în cursul anului trecut, peste 40% au datorii neplătite, iar mai mult de jumătate anticipează că vor fi nevoiţi să facă sacrificii financiare şi în 2015.
Românii sunt ceva mai optimişti, însă în ceea ce priveşte evoluţia ţării, peste 60% anticipând că, în acest an, se va înregistra o creştere economică şi o sporire a investiţiilor străine. Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014, pe un eşantion de 1.131 de persoane, iar eroarea maximă admisă este de +/- 2,9%.
De la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut, de la 900 lei la 975 de lei, iar majorarea îi afectează cel mai mult în sens negativ pe șoferi. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim, astfel că majorarea salariului minim brut duce automat şi la creşterea cuantumului amenzilor rutiere
Tot de la întâi ianuarie, populaţia plăteşte pentru electricitate un cost mai mare, preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat urmând să crească cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.
Sunt și vești bune. Pe lângă creșterea salariului minim brut pe economie de care beneficiază câteva sute de mii de oameni, anul acesta România va avea o cotă TVA mai mică în turism.
Tot la capitolul veşti bune intră şi evenimentele culturale organizate în 2015. Concertul anului pare a fi cel al lui Robbie Williams, care vine pentru prima dată în România. Artistul a intrat în Cartea Recordurilor după ce a vândut mai bine de 1,6 milioane de bilete într-o singură zi. Britanicul vine la Bucureşti pe 17 iulie. „Counting Stars”, hit-ul de anul trecut al celor de la OneRepublic, una dintre cele mai iubite trupe pop-rock ale momentului, va răsuna pe 4 iunie la Arenele Romane din Bucureşti. Cine vrea să-l asculte live va trebui să plătească în jur de 200 de lei pentru un bilet.
Nume mari ale muzicii internaţionale vor urca anul acesta şi pe scena Sălii Palatului. Startul este dat chiar din această lună de Thomas Anders, fost membru al trupei germane Modern Talking. Lista concertelor continuă cu alte nume cum ar fi Toto Cutugno, Richard Clayderman, Marc Anthony sau Europe.
Noul an a adus pentru Cluj-Napoca titlul de Capitală Europeană a Tineretului, ocazie cu care aici sunt anunţate peste 1.500 de evenimente. Piesele de rezistenţă vor fi concertele AVICII şi David Guetta din 30 iulie şi 2 august.
Dumneavoastră cum credeţi că va fi anul 2015?