Când ne vom conforma cu gropile neconforme?
Articol editat de Alin Datcu, 2 octombrie 2014, 07:06 / actualizat: 3 octombrie 2014, 10:18
Mai curat pentru noi şi pentru mediu
Consiliul Judeţean Hunedoara a lansat ieri un proiect de management integrat al deşeurilor, în valoare de peste 250 de milioane lei. Acesta prevede construirea unui deponeu ecologic unic pe judeţ, cu o capacitate de stocare de 1,1 milioane metri cubi, în paralel cu închiderea celor nouă gropi de gunoi clasice existente în tot atâtea oraşe şi care acum nu respectă normele europene în domeniu.
Proiectul, finanţat în proporţie de 99% din fonduri europene nerambursabile, va permite colectarea selectivă a deşeurilor pentru întreaga populaţie a judeţului Hunedoara. Colectarea selectivă a deşeurilor va trebui să înceapă de la 1 ianuarie 2016, dată la care gropile de gunoi actuale din judeţul Hunedoara trebuie închise.
România are termen până în anul 2017 să închidă 101 gropi de gunoi neconforme, fiind printre ţările care au progresat cel mai puţin la capitolul reciclare, alături de alte 10 state, potrivit datelor Gărzii Naţionale de Mediu şi a unui raport întocmit de Comisia Europeană. În România colectarea selectivă și reciclarea sunt doar în stadiul de teorie. Dacă în marile aglomerări urbane, există containere separate pentru sticlă, plastic, hârtie și resturi menajere, colectarea individuală se face tot la comun. În mediul rural însă, majoritatea deșeurilor ajung fie în albiile râurilor, fie în locuri virane în gropi neconforme.
Ce ne împiedică să fim civilizați și să conștientizăm valoarea unui mediu sănătos și curat?
Conform datelor furnizate de conducerea Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin pe raza judeţului sunt inventariate în prezent un număr de 9 depozite de deşeuri neconforme, ce au sistată activitatea conform calendarului de închidere privind depozitarea acestora. Anul acesta, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, a efectuat peste 20 de controale la depozitele neconforme din judeţ, în urma cărora s-a urmărit modul de aplicare cu legislaţia de mediu în vigoare. În primele 8 luni ale anului Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, a efectuat controale la toate autorităţile administraţiilor publice locale din judeţ privind starea de salubrizare a localităţilor, precum şi controale pe linia salubrizării cursurilor de apă, în urma cărora s-au aplicat sancţiuni în valoare de 70.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu în vigoare. În funcţie de caz s-au impus măsurile necesare în vederea asigurării unui mediu de viaţă sănătos. Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş- Severin va urmări până la sfârşitul anului, măsurile impuse la termen.
Ascultă aici un comentariu la subiect realizat de reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica: