Bacşişul a fost legalizat şi va fi trecut pe nota de plată începând cu 1 mai
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 aprilie 2015, 06:09
Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.
Fiecare client de restaurant sau bar va fi întrebat de ospătar, înainte de a-i aduce nota de plată, dacă vrea să lase bacşiş. În cazul unui răspuns afirmativ, chelnerul îi va aduce o notă de plată care va cuprinde şi bacşişul, în proporţia indicată de client.
Este interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.
La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 şi 338 milioane lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate.