[AUDIO] Depresia – o problemă de sănătate publică
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 februarie 2014, 05:20 / actualizat: 5 februarie 2014, 23:01
Tot mai mulţi reşiţeni au nevoie de tratament din partea medicilor psihiatri. Scăderea salariilor, concedierile, în general teama zilei de mâine au dus la o adevărată explozie a afecţiunilor asociate stresului. De la oboseală cronică la depresie şi paranoia nu este decât un singur pas. Unii ajung la spital în ultimul moment.
Secţia de Psihiatrie este aproape plină, din cele 60 de paturi, 52 sunt ocupate de bolnavii cu probleme psihice, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Violeta Florea. Anul trecut la Secţia de Psihiatrie din Reşiţa au fost internaţi 896 de pacienţi. Rata de utilizare a paturilor a fost de 78%, ceea ce înseamnă că în cursul anului pe un singur pat au fost internaţi 15 pacienţi.
Despre aceste boli psihice are mai multe detalii Cristian Silvoşeanu, medic specialist în cadrul Spitalului Judeţean din Reşiţa:
Reşiţenii sunt din ce în ce mai depresivi. Gândul că mâine poate fi mai rău îi îndeamnă să facă gesturi necugetate. Ascultaţi un reportaj realizat de Daiana Roşca
Cei mai mulţi reşiţeni acceptă sprijinul şi ajung la psiholog abia în momentul în care discuţiile cu prietenii sau cu familia sunt în zadar, când pastilele luate după ureche nu-şi mai fac efectul sau când realizează că sunt în stare de un gest necugetat. Cei mai mulţi şi-au pierdut răbdarea şi aşteaptă o mână de ajutor care să-i facă bine instantaneu, a explicat psihologul Loredana Drobot, prezentă astăzi în emisiunea „Ascultă cum te ascult” moderată de OanaCenan Glăvan: