Alb sau negru? … aceasta e întrebarea
Articol editat de Alin Datcu, 12 februarie 2014, 07:01 / actualizat: 12 februarie 2014, 16:39
Un sfert din salariaţii din România muncesc la negru; aceasta este concluzia Consiliului Fiscal. Contribuţiile la asigurările sociale reprezintă aproape un sfert din evaziunea fiscală totală din România, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru”. În Caraş Severin numărul celor depistaţi la muncă fără forme legale anul trecut este cu aproape 60% mai mare faţă de anul precedent.[poll id=”49″]
Inspectorii de muncă din judeţul Caraş-Severin au aplicat amenzi de peste 2.500.000 de lei pe parcursul anului trecut angajatorilor care nu au respectat legea. Caransebeşenii consideră că munca la negru nu este un avantaj pentru cei care caută un serviciu. Cu toate astea cei care au lucrat în construcţii, instalaţii sanitare sau ca şoferi au acceptat pentru o anumită perioadă angajarea fără forme legale doar pentru că nu au avut alte variante de a aduce bani în casă.
Există însă persoane care nu acceptă să ajute angajatorii să se sustragă de la îndatoririle către stat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin Eugenia Mihăescu spune că în 2013 au fost sancţionaţi peste 800 de angajatori dintre care 150 au fost depistaţi că practică muncă fără forme legale. De asemenea au fost întocmite trei plângeri penale împotriva a trei angajatori care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare, ne-a menţionat Eugenia Mihăescu.
Ascultaţi un reportaj pe această temă realizat de corespondentul nostru Cornelia Vlaicu:
Ovidiu Babolea a întrebat reşiţenii care este părerea lor despre faptul că munca la negru a devenit un fenomen de amploare: