Topul smartphone-uri în 2021 – opțiuni, sfaturi și recomandări
Și pentru că primăvara este aici, iar sezonul noilor lansări de telefoane mobile se apropie, cu ajutorul echipei Giz.ro, am creat pentru voi un top al celor mai bune telefoane mobile, de până acum, ale anului 2021. Așadar cele mai bune telefoane mobile sunt disponibile în 2021 și în România de la principalii producători din întreaga lume. Ca de obicei, cele mai populare smartphone-uri provin de la Samsung și Apple, prin intermediul gamei iPhone, la care se adaugă și modelele propuse anual de Huawei.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 10 martie 2021, 11:21
Totuși, ultimii ani au adus pe piața o serie de schimbări majore, în contextul în care popularitatea unor branduri tradiționale precum Sony sau HTC a scăzut semnificativ pe măsură ce clienții s-au îndreptat spre modelele propuse de câțiva producători chinezi precum Xiaomi sau OnePlus.
Flagship-uri peste tot
Aproape fiecare producător de telefoane mobile deține în portofoliu un smartphone cu dotări de top considerat flagship-ul companiei, ce bifează cu echipări corespunzătoare capitole precum construcție de calitate, ecrane performante, software modern și rapid, dar și senzori foto cu performanțe tot mai apropiate de cele ale camerelor tradiționale. Mai mult, o bună parte dintre modelele cu Android oferă și funcție dual-SIM.
Un astfel de flaship este esențial pentru popularitatea unui producător și generează vânzări inclusiv pentru celelalte modele mai puțin pretențioase din gamă, fiind de multe ori telefonul cu care se identifică respectiva companie pe piață.
În continuare vorbim despre câteva dintre cele mai bune smartphone-uri disponibile în prezent pe piața din România. Iar dacă prețurile sunt prea mari pentru resursele financiare, găsiți și o alternativă mai accesibilă de la același producător.
Samsung Galaxy S20, S20 Plus și S20 Ultra
Seria de top Galaxy S a celor de la Samsung s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, iar designul s-a adaptat noilor tendințe. Indiferent de modelul preferat dintre cele trei, ai parte de un ecran cu rata de refresh de 120 Hz care îmbunătățește experiența în jocuri, cu compromisul unei autonomii cu circa 10% mai mică.
Platforma hardware proprietară cu chipset Exynos 990 include 12 GB RAM și suport pentru tehnologia 5G, în timp ce S20 Ultra plusează prin acumulatorul de 5000 mAh care se poate încărca cu până la 45 W, caz în care procesul durează doar 74 de minute.
În funcție de model, camera foto include 3 sau chiar 4 module, inclusiv modulul telephoto care oferă un zoom optic de 3x și zoom digital de 30x.
Chiar dacă au mai scăzut de la lansare, prețurile celor trei smartphone-uri sunt încă ridicate. Galaxy S20 costă circa 3300 lei, S20 Plus ajunge la 4000 lei, în timp ce pentru S20 Ultra trebuie să scoți din buzunar circa 5200 lei, cu mențiunea că ultimul este disponibil doar în versiune 5G.
Alternativa mai accesibilă este Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition)
Care costă aproximativ 2700 lei și propune un ecran cu rezoluție Full-HD și rată de refresh de 60 Hz, doar 6 GB RAM și senzor telephoto cu zoom optic de 1.1x, însă cu aceeași platformă hardware.
iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max
După o lungă perioadă în care Apple a mizat pe unul, maxim două telefoane pe an, americanii oferă acum o gamă mult mai variată de dispozitive.
iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max mizează pe o rețetă de design asemănătoare cu cea a lui iPhone 4 (lansat în 2010) și pe ecrane de tip OLED în locul clasicelor IPS-uri.
Dacă iPhone 12 oferă 4 GB RAM, următoarele două modele din gama mizează pe 6 GB RAM, dar și pe un modul foto mult mai generos. Astfel, pe lângă cei doi senzori de 12 MP, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max mizează și pe un senzor telephoto de 12 MP cu zoom optic de 2X (iPhone 12 Pro) sau 2.5X (iPhone 12 Pro Max), dar și pe un senzor de adâncime TrueDepth care permite realizarea unor scene de realitate augmentată mai realiste.
iPhone 12 costă circa 4500 lei, iPhone 12 Pro ajunge la 5900 lei, în timp ce pentru iPhone 12 Pro Max trebuie să scoți din buzunar circa 6400 lei.
Alternativa mai accesibilă este iPhone 12 mini
Care costă aproximativ 4000 lei, cu dezavantajul că oferă un ecran semnificativ de mai mic, de numai 5.4 inch.
Huawei P40, P40 Pro și P40 Pro Plus
Actuala gamă de top de la Huawei este P40, care include de asemenea o ofertă generoasă de modele. Seria P40 propune inclusiv o serie de schimbări de design comparativ cu predecesoarea serie P30, în special în privința notch-ului pentru camera foto frontală.
Mezinul P40 oferă un ecran OLED de 6.1 inch, însă P40 Pro și P40 Pro Plus ies în evidență atât prin ecranele cu diagonale mai mari, cât și prin rata de refresh superioară de 90 Hz, care nu se apropie însă de cea de 120 Hz oferită de Samsung.
Producătorul chinez utilizează platforma hardware proprietară Kirin 990 care propune cel puțin 128 GB RAM, în timp ce modulul foto este cu atât mai bogat cu cât ne îndreptăm spre vârful de gamă P40 Pro Plus, care oferă inclusiv zoom optic de 10x și senzor de adâncime TOF 3D.
Principalul obstacol în achiziționarea unui Huawei este absența serviciilor Google. Acesta este și motivul pentru care prețurile actuale sunt semnificativ mai mici decât ale concurenței: 2200 lei pentru P40, 3200 lei pentru P40 Pro și 4500 lei pentru P40 Pro Plus.
Alternativa mai accesibilă este Huawei P40 Lite
Care costă aproximativ 1000 lei, însă are ecran IPS, rezoluție mai mică, chipset mai slab și un ansamblu foto mai puțin generos.
Xiaomi Mi 10
Una dintre companiile chineze aflate încă pe val în Europa este Xiaomi, care în ultimul an a reușit să acopere în mare parte golul lăsat liber de Huawei după restricțiile cu privire la utilizarea serviciilor Google.
Flagship-ul Xiaomi este Mi 10 cu ecran de 6.67 inch cu tehnologie Super AMOLED și o rată de refresh de 90 Hz. Platforma hardware este are la bază chipsetul Qualcomm Snapdragon 865 cu minim 8 GB RAM, cel puțin 128 GB pentru stocarea datelor și patru senzori pentru modulul foto. Tehnologia 5G este de asemenea prezentă.
Unul dintre avantajele telefoanelor Xiaomi este prețul mai mic decât al rivalilor. De exemplu, Mi 10 costă circa 2500 lei, însă trecerea timpului și apropierea momentului unor noi lansări face ca toate prețurile aproximative din acest articol să varieze în favoarea noastră.
Concluzii
Pe piața din România se găsesc în prezent aproape toate telefoanele de top lansate de producători. Uneori, acestea ajung cu întârziere în magazinele noastre, iar la început au prețuri destul de piperate comparativ cu piețele vestice, însă cei care au răbdare câteva luni pot obține un preț apropiat de cel corect.
Important este că cele mai bune telefoane Apple, Samsung, Huawei sau Sony pot fi cumpărate din România și oferă performanțe de top pentru utilizatori.
Dacă vrei să-ți cumperi un telefon bun, dar totuși nu ai un buget suficient de mare pentru unul dintre aceste flagship-uri, te poți orienta spre o serie de telefoane ieftine cu Android. Acestea au în general rezoluții mai mici ale ecranului și nu impresionează prin platformele hardware, însă în general te vei putea bucura de aceleași funcții în privința aplicațiilor.
sursa foto principală: brumpost.com
sursa: GiZ.ro