Precedent PERICULOS! Deepfake în dialog cu oficiali din guvern
Un grup de politicieni din Olanda a căzut pradă interacțiunii cu un deepfake, iar astfel de incidente crează precedente periculoase în ceea ce privește deciziile importante influențate de actori malițioși cu cunoștințe tehnice.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 28 aprilie 2021, 14:22
Clipurile de tip deepfake create cu ajutorul inteligenței artificiale sunt drăguțe în momentul în care le vezi YouTube. Este amuzant să vezi un actor sau o personalitate din orice alt domeniu afirmând lucrurile pe care nu le-ar spune niciodată, ori „fredonând” diverse melodii într-un mod comic. Din păcate, aceeași tehnologie poate fi folosită cu consecințe dezastruoase pentru lumea în care trăim, conform datelor obținute de publicațiile NL Times și De Volkskrant.
Deepfake nedetectat
Potrivit Playtech.ro, poți începe să nu mai crezi ce vezi la TV, asta pentru că mai mulți oameni de știință au confirmat că detectoarele de deepfake pot fi păcălite.
Este suficient să te uiți la clipul de mai jos ca să înțelegi că, dincolo de faptul că nu te uiți la Barrack Obama, acel personaj este identificat ca fiind 100% adevărat.
În contextul în care au trecut câțiva ani de când Microsoft, Facebook și mai multe universități de tech au încercat să depisteze eficient un deepfake, rezultatul celui mai recent experiment în a păcăli acele tehnologii nu este deloc îmbucurător pentru viitorul știrilor.
Cu alte cuvinte, în spate este o tehnologie foarte periculoasă care s-ar putea să-ți reducă la zero încrederea în interviuri de la TV sau online.
Videoconferință cu un deepfake
Revenind la grupul de politicieni mai sus menționat, comitetul pentru afaceri externe din Olanda a fost păcălit în urmă cu câteva zile pentru a intrat într-o videoconferință cu cel ce părea să fie Leonid Volkov, șeful staffului lui Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia aflat în greva foamei de aproximativ 20 de zile într-o închisoare rusească.
Conținutul discuției nu a fost făcut public, dar un lucru este sigur: la ceva timp după conversația respectivă a devenit evident că interacțiunea s-a desfășurat cu un deepfake, nu cu persoana ce părea să fie la capătul firului.
Nu este clar cine s-a aflat în spatele acestui caz, dar se pare că nu a fost primul incident.
În ultimele săptămâni, același impostor a purtat conversații cu politicieni din Letonia și Ucraina. În plus, a abordat personalități politice din Estonia, Lituania și Marea Britanie.
Discrusul deepfake al reginei
Anul trecut, in pandemicul 2020, pe contul de Youtube al televiziunii britanice Channel 4, a aparut „un mesaj alternativ de Crăciun, pentru un foarte alternativ an”.
Clipul vine în descriere cu mențiunea ca este un deepfake: „Watch the full Deepfake Queen’s Speech – including TikTok dances, and much much more…”
De asemenea, echipa de producție a televiziunii Channel 4 au postat, tot pe Youtube, încă un clip despre cum a fost realizat videoul cu mesajul reginei.
Un making of… însoțit în descriere de întrebarea cu iz retoric „putem avea într-adevăr încredere în tot ceea ce vedem?” – „Technology has helped us tackle many challenges this year, but can we really trust everything we see?”
Cât despre fenomenul deepfake, canalul românesc de Youtube Gândăceii de Internet au postat în august anul trecut un videoclip explicativ despre ce este, cum se produce și ce consecințe poate avea acest fenomen.
Dialog fără consecințe
Revenind însă la situația din Țările de Jos, oficialii din Parlament au afirmat într-o declarație oficială că sunt foarte indignați de conversația cu un deepfake și au lansat o investigație pentru a găsi soluție cu scopul de a preveni astfel de incidente pe viitor.
Partea bună este că nu pare că există consecințe ale discuției cu falsul Leonid Volkov, chiar dacă situația atrage atenția asupra unui potențial dezastru diplomatic viitor ghidat de videoconferințe purtate cu actori fictivi.
sursa și sursa foto: Playtech.ro