NABU, un editor tehnic de cărți multilingve pentru copii.
NABU esteo platform ce crează povești care răspund cultural, în limba maternă, mai eficient și la o scară nerealizată până acum. Ambiția dezvolatorilor este eradicarea analfabetismului la copii până în 2030.
Articol editat de Radio Resita, 26 octombrie 2022, 13:16 / actualizat: 3 noiembrie 2022, 12:28
La nivel global, 250 de milioane de copii de vârstă școlară nu pot citi. Potrivit Băncii Mondiale, ratele mai ridicate de alfabetizare sunt asociate cu o sănătate mai mare, creștere economică și ocuparea forței de muncă la nivel societal. Alfabetizarea timpurii este esențială pentru eradicarea sărăciei, totuși, la nivel global, există un deficit grav de cărți în limbile materne.
Ghidat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a Organizație a Națiunilor Unite, NABU există pentru a aborda o cauză principală a multor dintre cele mai mari provocări societale ale lumii – analfabetismul.
Nabu, aplicația de citit pentru copii, a fost lansată oficial în România de către NABU, UiPath Foundation și OvidiuRO, potrivit unui comunicat de către Edupedu.ro. Aplicația este gratuită și funcționează chiar și cu o viteză mică a internetului. Cărțile digitale pot fi descărcate în biblioteca virtuală și apoi citite fără conexiune la internet.
Conform sursei citate, cărțile disponibile în aplicație, de la texte și până la ilustrații, sunt special concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani. După descărcarea aplicației, aceștia au acces la peste 100 de cărți bilingve în română – engleză, organizate pe niveluri de fluență la citit, ce conțin subiecte actuale și relevante într-o societate multiculturală.
România este a cincea țară în care aplicația este lansată. NABU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play.
Până la finalul anului, numărul cărților disponibile copiilor și familiilor lor va ajunge la aproximativ 160. Există, de asemenea, o colecție de 40 de cărți în limba ucraineană, special concepută pentru a veni în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina.
În prezent, în țară există deja peste 13.000 de utilizatori ai aplicaţiei.
„Accesul la educaţie timpurie poate oferi copiilor mai multe şanse şi oportunităţi pe parcursul vieţii. NABU, credem noi, este una dintre soluţiile de care aveam nevoie pentru a face cititul mai accesibil şi pentru a încuraja copiii din medii vulnerabile să se dezvolte prin lectură”, a spus Maria Gheorghiu, preşedinte şi cofondatoare a organizaţiei OvidiuRO.