Mutarea surpriză! Revolut aprinde concurența bancară în România
Pornit ca un fintech britanic, devenit între timp bancă, licențiată în Lituania, de ani de zile, Revolut aduce mai multă flexibilitate, siguranță, un exchange mai bun oriunde în lume și este folosit în special de tineri, care pe lângă alte beneficii se bucură și de transfer instant de bani în contul Revolut, dar si de alte mici trick-uri cum ar fi split bill, adică împarte nota direct din card.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 8 aprilie 2021, 15:41
Astăzi însă Revolut trece la o nouă etapă și pregătește mai multe produse de creditare și economisire specifice băncilor tradiționale. Iar pentru acest lucru, mai ales în contextul în care Revolut Bank este o entitate reglementată de Banca Centrala a Lituaniei, fintech-ul a început să recruteze masiv manageri cu experiență în banking, unul dintre acești specialiști fiind Gabriela Simion, cu peste 20 de ani de experiență în banking-ul românesc.
Cine este Gabriela Simion
Conform Wall-Street.ro, înainte de Revolut, Gabriela Simion a ocupat funcția de director general adjunct la banca de talie mică Intesa SanPaolo.
Ea are o experiență de peste 20 de ani în banking, ocupând mai multe funcții C-level în diferite bănci locale, printre care Director Executiv la BRD SocGen, Vicepreședinte Carduri de Credit în cadrul Citi sau Head of Business Development la ABN Amro.
Gabriela Simion ocupă acum poziția de Head of Lending în cadrul Revolut.
Ce aduce nou Revolut
Așadar Revolut a pornit ca un produs fintech, încă e așa ceva, dar vrea și câteva dintre calitățile unei bănci. În pregătirea unei noi opțiuni pentru 2021, compania a recrutat un angajat cheie.
Compania are de doi ani licență bancară, prin entitatea din Lituania, și pregătește mai multe produse de creditare și economisire specifice băncilor tradiționale.
În România, compania a anunțat, în noiembrie 2020, IBAN în lei oferit prin Libra Internet Bank. În 2021, a anunțat lansarea Revolut Bank și pentru clienții locali. IBAN-ul înseamnă că ți-ai putea lua salariul direct în contul fintech-ului.
în acest sens următorul pas ar putea fi creditarea.
Cum funcționează în România Revolut Bank
Însă, în ceea ce privește creditarea, în ţările în care oferă astfel de produse, compania se orientează către tineri, credite de consum şi carduri de credit.
Potrivit playtech.ro, valoarea totală a împrumutului e raportată la câți bani încasează utilizatorului.
Ultimele vești pe subiect erau că lansarea creditării ar fi programată pentru iunie – iulie.
La cardul de credit, pe Lituania, limita e de 6.000 de euro (în condițiile în care te încadrezi), iar la credit, tot pe Lituania, limita e la 15.000 de euro.
N-are nevoie de autorizație BNR
În ceea ce privește funcționarea ca „bancă”, Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR, a spus că Revolut Bank nu are autorizație din partea BNR.
Totuși, poate funcționa chiar și așa, pentru că potrivit Ziarului Financiar este suficientă autorizația de la Banca Centrală Europeană și notificarea Băncii Lituaniei.
Bichi a explicat că Banca Lituaniei, în calitate de autoritate de supraveghere competentă, a notificat BNR pentru prestarea de servicii în mod direct pe teritoriul României de către Revolut Bank pe 4 martie 2020.
Sub această informare sunt prevăzute două activități: atragere de depozite și alte fonduri rambursabile.
„[…]fiecare stat membru al UE trebuie să se asigure că pe teritoriul său funcționează o schemă de garantare a depozitelor bancare recunoscută oficial. […] aproape toate depozitele constituite la Revolut Bank UAB sunt garantate de către schema de protecție a depozitelor din Lituania, cu respectarea reglementărilor europene și naționale aplicabile, dintre care amintim limita de acoperire (garantare) de 100.000 de euro pe persoană”, a explicat Cristian Bichi, în articolul citat mai sus, de pe zf.ro.
sursa foto: financialintelligence.ro