CERT-RO: Un nou tip de fraudă vizează proprietarii de firme
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu un nou tip de înșelătorie: frauda cu facturi. Potrivit autoritășii, în spatele unei solicitări de tranzacţii este posibil să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu.
Articol editat de Tibi Adam, 13 ianuarie 2021, 10:31
CERT-RO explică într-un infografic modul în care se poate derula o astfel de fraudă şi vine cu o serie de recomandări.
Cum acționează escrocii
Potrivit specialistilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucisată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc.
Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de conţ banca la care e deschis etc.) pentru plătile viitoare. Noul cont este detinut/controlat de acesta.
Cum se pot apăra firmele
În acest contexţ CERT-RO sfătuiește organizațiile să se asigure că angajatii sunt informați, recunosc acest tip de fraudă și cum să o evite și să sesizeze politia la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu au devenit victima acesteia.
Cum se pot apăra angajații
Pe angajați, aceștia îi sfătuiesc să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăti și să folosească datele de contact din corespondența anterioară pentru a verifica și nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.
„Pentru plăti peste o anumită sumă, instituiți o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuați o plată, trimiteți un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranță, includeți denumirea băncii și ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliți puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuați plăti regulate. Fiți precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postați pe rețelele sociale”, atenționează specialiștii CERT-RO.
sursa revistabiz.ro