ATENȚIE! Înșelăciune pe Facebook – 500.000 de utilizatori au fost deja afectați
O înșelăciune de proporții care circulă pe Facebook prin intermediul mesajelor private primite de la alți utilizatori, cunoscuți sa nu, ar fi afectat deja aproximativ 500.000 de persoane, afirmă experții în securitate online.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 12 februarie 2021, 18:55
Este vorba despre un virus, prin care se încearcă exploatarea calculatorului sau telefonului victimei cu scopul de obține informații personale sensibile, inclusiv acces la conturile bancare, avertizează experții în crima organizată online, potrivit publicației The Sun.
Is that you? Watch the video!
De fapt, este o campanie de phishing derivată din varianta care a făcut deja milioane de victime până acum, respectiv atacul „Ești, cumva, tu?” (Privește acest video!) care implică primirea unui mesaj de la o persoană, care poate fi și cunoscută de persoana-țintă.
De exemplu poți primi un mesaj care conține un filmuleț sau o fotografie în care se presupune că ai apărea tu lucru care va stârni curiozitatea și te va transforma în victimă a acestei înșelătorii.
Mesajul de phishing poate fi trimis chiar de pe calculatorul sau telefonul unui prieten virtual, fără ca acesta să bănuiască, pentru că are deja dispozitivul infectat, aflăm de la ILikeIT, care citează The Sun.
Pagina de phishing care imită Facebook-ul
Dacă utilizatorul, care primește acest mesaj, va da click pe linkul cu așa-zisul video trimis, va fi redirecționată pe o serie de site-uri, sfârșind prin a-și infecta dispozitivul cu malware. Amenințarea este investigată de către experții de la CyberNews.
Experții în securitate online cred că un hacker ar putea să determine locația unei persoane, dispozitivul pe care îl folosește și sistemul de operare de pe dispozitiv. Pe baza acestor date, va adapta tipul de malware folosit, care în final va infecta dispozitivul și va duce la scurgerea de informații sensibile.
Victimele ajung chiar la o pagină de phishing care imită Facebook, unde li se vor se vor solicita date personale.
Potrivit CyberNews, atacurile au început în ianuarie 2020 și au vizat în special utilizatorii din Germania. Până acum ar fi fost afectate 480.000 de persoane.
Așadar atenție la mesajele pe care le primiți, dacă acestea par dubioase, chiar dacă le-ați primit de la prieteni sau cunoscuți. Iar un alt aspect foarte important – nu divulgați informații sensibile cum ar fi parole, PIN-uri sau alte date private și personale, indiferent cine vi le solicită în mediul virtual! Rămâneți în siguranță!
sursa foto: indianexpress.com