[VIDEO-AUDIO] Tinerele speranţe ale gimnasticii masculine româneşti trag tare în centrul de la Reşiţa
Cei mai buni gimnaşti juniori ai României se antrenează la Reşiţa, în cadrul Centrului national olimpic care funcţionează în urbea de pe Bârzava. 2021 e un an al perfecţionării, având în vedere că tinerele speranţe ale gimnasticii masculine româneşti nu vor participa la competiţii internaţionale majore. Cum se desfăşoară pregătirile şi care sunt noutăţile, sunt întrebări la care a răspuns antrenorul coordonator Adrian Meleancă.
Articol editat de Vali Hora, 23 februarie 2021, 10:46 / actualizat: 23 februarie 2021, 21:42
„Am început pregătirile în data de 7 ianuarie cu un cantonament foarte bun la munte, la Cheile Grădiştei. În data de 14 ianuarie am venit la Reşiţa, iar pe 15 am intrat în sală. Suntem pe drumul cel bun, la o capacitate destul de bună. Sunt în pregătiri 16 juniori plus trei sportivi seniori, care au rămas cu noi aici. Suntem patru antrenori: Cornel Burduhosu, care se ocupă de cei trei seniori, Robert Bălan, Ermil Popescu şi cu mine. Noutăţile din lot sunt doi sportivi de la Dinamo Bucureşti şi doi gimnaşti de la CSS Reşiţa. Domnul Dan Grecu a plecat, pentru că este acum coordonatorul lotului naţional de la Bucureşti. Dânsul se va ocupa de gimnaştii seniori. Cei trei seniori de la noi sunt fraţii Burtanete şi Raul Şoica, ei fiind clasa a 12-a au rămas până în vară, să termine şcoala la Reşiţa. Putem spune că provocările gimnaştilor juniori pentru 2021 vizează învăţarea de noi elemente, iar dificultatea în exerciţii să fie cât mai mare. Anul acesta nu avem competiţii internaţionale, avem doar concursurile naţionale”, a precizat Adrian Meleancă.
În ultimele două săptămâni s-a lucrat intens, iar progresele sunt vizibile, apreciază şi tehnicianul Robert Bălan, care este atât coordonatorul secţiei de gimnastică de la CSS Reşiţa, cât şi membru în colectivul tehnic al centrului naţional olimpic de juniori.
„Am început antrenamentele după venirea din cantonamentul de la munte. Băieţii se prezintă bine, în ultimele două săptămâni se vede progres pe elementele pe care le repetă, lucru care ne bucură. S-a schimbat puţin structura de lucru în cadrul lotului, fiecare antrenor are o grupă de copii de care se ocupă tot timpul, pe toate cele şase aparate. Relaţia dintre antrenor şi sportivi este mult mai apropiată în acest fel, le cunoaştem mai bine şi defectele, şi calităţile, stând tot timpul cu ei la aparate. Mai avem cooptaţi în lot încă doi sportivi reşiţeni, pe Richard Drăgulescu şi pe Alexandru Puiu, care sunt un pic în urmă faţă de ceilalţi componenţi ai lotului, dar sperăm ca în următoarele 6-12 luni să progreseze astfel încât să ajungă la acelaşi nivel cu ceilalţi.
Au mai venit doi sportivi foarte bine pregătiţi de la Dinamo, care sunt tot în grupa mea, şi per total este o grupă care prezintă perspective. Celelalte grupe, care sunt ceva mai mari, au şanse să meargă la Europene un pic mai repede decât sportivii pe care îi antrenez eu, ai mei fiind cei mai mici din lot. Faptul că nu mai avem competiţii internaţionale anul acesta ne avantajează, suntem într-un an de pregătire pentru Europenele de anul viitor”, a spus tehnicianul Robert Bălan.
Primul concurs intern la care vor participa componenţii lotului naţional olimpic de juniori este campionatul naţional pe echipe, care va avea loc la Bistriţa, în perioada 23-26 iunie.