[VIDEO-AUDIO] Cei mai buni gimnaşti juniori ai României trag tare în centrul de la Reşiţa. Perfecţionarea e cuvântul de ordine
Pregătiri intense în sala de gimnastică de la Reşiţa. Într-un an cu puţine competiţii oficiale majore la nivelul juniorilor, tinerele speranţe ale gimnasticii masculine româneşti au ca principal obiectiv perfecţionarea exerciţiilor pe care le pregătesc pentru viitoarele concursuri. Câţiva sportivi din centrul naţional olimpic de juniori de la Reşiţa au avut şi prilejul de a-şi testa progresele în cadrul unui concurs desfăşurat în Ungaria. Chiar dacă n-au prins podiumul la această competiţie, sportivii sunt în progres, apreciază tehnicianul Dan Meleancă, antrenorul lotului naţional olimpic de juniori de la Reşiţa.
Articol editat de Vali Hora, 5 iunie 2021, 13:31
„Am avut o competiţie internaţională în Ungaria, am participat cu patru sportivi: Nicolas Ţarcă, Felix Simion, David Puicea şi Mihai Iustin. Din păcate, nu am reuşit să ne clasăm pe podium, am obţinut cinci locuri 4, două locuri 5, un loc 6 şi un loc 8. Am fost prezenţi în numeroase finale şi am fost foarte aproape de medalii, dar a fost primul nostru concurs internaţional. Suntem un pic în progres, se putea şi mai bine, dacă ne stăpâneam emoţiile. Sperăm ca de acum încolo să mai avem cel puţin două sau trei competiţii internaţionale”, a declarat Adrian Meleancă. Lugojean la origine, coordonatorul centrului naţional olimpic de juniori a urmărit cu atenţie şi întrecerile campionatului naţional de juniori 3, desfăşurat recent în oraşul său natal. Tinerii sportivi lugojeni au dominat întrecerile, iar unii dintre ei ar putea face în viitor pasul către lotul naţional, spune Adrian Meleancă.
„A fost concursul organizat de Federaţia Română de Gimnastică şi Primăria Lugoj, un concurs clasic pentru juniorii 3, nivelul 1 şi 2. Cei de la Lugoj au avut două echipe, câte una la fiecare nivel, şi au reuşit performanţa să câştige la ambele niveluri şi şi-au adjudecat un număr de 20 de medalii. Sportivii au fost foarte bine pregătiţi şi sunt bucuros că colegii mei care au rămas la Lugoj au continuat munca pe care desfăşurat-o eu acolo. Am văzut doi sportivi lugojeni de 12 ani – cei care au şi câştigat primele două locuri la individual – cu potenţial de a veni la lot, anul acesta sau la anul, vom vedea când vom face o nouă selecţie. În momentul acesta, avem în centrul de la Reşiţa 16 sportivi juniori şi 3 seniori, ne pregătim acum mai mult pe dificultăţi, învăţăm multe elemente şi ne dorim să participăm, aşa cum am spus, la competiţii internaţionale, pentru a putea urca pe podium la Campionatul European de anul viitor. În partea a doua a acestui an am mai putea avea competiţii internaţionale în Slovenia, în Germania şi în Serbia. Vom vedea, totul depinde şi de evoluţia pandemiei”, a precizat Adrian Meleancă.
Pe plan intern, gimnaştii din centru se pregătesc pentru Naţionalele de la Bistriţa. Amănunte ne oferă reşiţeanul Robert Bălan, membru în colectivul tehnic care pregăteşte tinerele speranţe ale gimnasticii românesti.
„Suntem în plină pregătire cu lotul de juniori de la Reşiţa, ţinând cont că la sfârşitul acestei luni vom avea la Bistriţa Campionatele Naţionale pe echipe, unde vor participa toţi componenţii acestui lot. De câteva zile avem şi un nou antrenor, pe Lucian Jebereanu de la Timişoara, care a venit în locul lui Ermil Popescu. Sperăm ca la sfârşitul acestei luni, înainte de o vacanţă binemeritată, să se vadă calitate în execuţiile sportivilor noştri. În ceea ce priveşte recentul campionat al juniorilor 3, Reşiţa a participat cu o echipă formată din Alexandru Zăpârţan, Paul Târlea, Albert Popescu şi Dacian Toma, sportivi antrenaţi de Alexandru Avram şi Mihaela Rugaci. Din păcate, la această competiţie sportivii noştri nu s-au ridicat la nivelul la care eu mă aşteptam. Am avut în acest sens şi o discuţie cu antrenorii care au pregătit echipa. Sper că această evoluţie modestă a fost o întâmplare. Din păcate nu am obţinut nicio medalie, doar un loc 4 cu echipa, dar trebuie luat în calcul cum şi cât se lucrează cu copiii, pentru că avem aici condiţii care nu ne permit să revenim fără medalii de la o competiţie”, a spus profesorul Robert Bălan, coordonatorul secţiei de profil de la CSS Reşiţa.