Torţa olimpică şi-a început periplul pe pământ chinez
Ştafeta flăcării olimpice pentru JO de iarnă de la Beijing şi-a început parcursul pe pământ chinez. China se pregăteşte pentru startul marelui eveniment sportiv planetar, în ciuda unui boicot diplomatic al mai multor ţări şi a îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus.
Articol editat de Vali Hora, 2 februarie 2022, 12:59
Peste 1.000 de persoane urmează să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasăre”, informează Agerpres.
Primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian, conform cotidianului Beijing Daily.
Parcursul flăcării până în China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.
Mai multe ţări occidentale, printre care SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong.
În ceea ce priveşte pandemia, China, singura mare economie mondială care a urmat o strategie „Zero Covid”, nu şi-a asumat niciun risc în organizarea Jocurilor Olimpice. Evenimentul se va derula într-o bulă sanitară închisă, fără contact între participanţi şi public, pentru a preveni răspândirea virusului în rândul populaţiei. Numărul spectatorilor care pot asista la ştafeta torţei olimpice va fi limitaţ în condiţiile în care China încurajează cetăţenii să urmărească evenimentul online.
Un oficial al Comitetului de organizare Beijing-2022, Cai Qi, şi-a exprimat speranţa că Jocurile vor contribui la „risipirea tristeţii” generate de pandemie.
foto: Agerpres