Steaua a cucerit Cupa României la rugby
Articol editat de Radio Resita, 30 noiembrie 2013, 22:52
Prima repriză a fost una în care steliştii s-au aflat, cea mai mare parte din timp, la ”cârma” disputei, ei dominând în grămezile ordonate şi în moluri, fiind însă mai puţin exacţi în tuşe. Cu toate acestea, apărarea bucureştenilor şi-a făcut datoria şi a reuşit să blocheze atacurile maramureşenilor, tot mai insistente în ultimele minute ale primului mitan. Singurele puncte ale primei reprize au fost aduse în contul Stelei de Florin Vlaicu care a reuşit să fructifice o lovitură de pedeapsă, în minutul 20, după ce oaspeţii nu au eliberat la timp zona unui placaj. Tot el a ratat o altă lovitură de penalitate, în minutul 35, în timp ce băimărenii au preferat să joace în tuşe loviturile de pedeapsă de care au beneficiat după greşeli în joc ale ”roş-albaştrilor”, fără a reuşi însă să modifice tabela de marcaj în dreptul lor în primele 40 de minute.
Repriza a doua a început tot cu ”militarii” în ofensivă, care în minutul 45 au reuşit şi primul eseu al meciului, prin Florin Ioniţă, transformat de Vlaicu. Maramureşenii au replicat destul de repede şi au izbutit, la rândul lor, un eseu după o fază destul de confuză, la jumătatea celui de-al doilea mitan, însă Michael Wiringi nu a reuşit transformarea încercării, scorul ajungând la 10-5 pentru Steaua în minutul 55.
Încurajaţi de cei aproximativ 500 de suporteri aflaţi în tribunele stadionului din complexul Ghencea, ”roş-albaştrii” au continuat să-i ţină sub presiune pe ”zimbrii” şi Vlaicu a reuşit cel de-al doilea eseu pentru gazde, transformat tot de el, în minutul 65 tabela de marcaj indicând 17-5 pentru ”militari”. Dominaţi la toate capitolele, băimărenii au avut o tresărire de orgoliu în ultimul minut al meciului când, după o fază prelungită de atac au reuşit ultimul eseu al partidei prin Ionuţ Niacşu, Csaba Gal ratând transformarea, scorul final fiind 17-10 pentru bucureşteni, care au readus Cupa în Capitală.
Steaua a câştigat astfel cea de-a 14-a Cupă a României din istoria clubului, după o pauză de patru ani, ultimul trofeu adjudecat de echipa din Ghencea fiind în anul 2009, după ce a învins în actul final al competiţiei pe RCJ Farul Constanţa.
În finala din 2012 de pe ”Lascăr Ghineţ”, neozeelandezul Michael Wiringi a marcat toate punctele maramureşenilor din trei lovituri de pedeapsă, Vlaicu înscriind pentru stelişti, Ştiinţa învingând Steaua cu 9-3. Şi în 2010, CSM Ştiinţa Baia Mare a învins Steaua în finala Cupei cu 13-6. Steaua s-a mai impus în două finale cu Baia Mare, în 2006 (41-12) şi 2007 (14-13).
CSM Ştiinţa a câştigat de cinci ori trofeul, în 1981, 1990, 1999, 2010 şi 2012. Sursa: Agerpres