Sport fără frontiere! Luptătorii reşiţeni s-au antrenat alături de prietenii din America
Familia luptelor reşiţene a fost mai numeroasă săptămâna aceasta! Doi sportivi şi un antrenor de peste Ocean au venit la Reşiţa, pentru un schimb de experienţă româno-american devenit deja tradiţie. Plecat de peste două decenii din România, fostul sportiv de performanţă Laurenţiu Palade a devenit un antrenor de succes în Statele Unite. Tehnicianul care îşi desfăşoară acum activitatea în Pennsylvania îşi aduce de câţiva ani elevii la prietenii din Reşiţa, pentru antrenamente comune. Revederea e de fiecare dată foarte plăcută, spune Laurenţiu Palade.
Articol editat de Vali Hora, 11 mai 2023, 20:55 / actualizat: 11 mai 2023, 22:10
„Pentru a cincea oară am venit aici, la prietenii de la Reșița. Ne simțim extraordinar de bine, sunt foarte primitori, o echipă extraordinară aici, tot timpul m-am simțit ca la mine acasă și sunt ca la mine acasă. De data asta am venit numai cu doi sportivi, pentru că toți ceilalți sunt la calificări pentru Mondiale în alt stat, în New Jersey. Cei doi cu care am venit s-au clasat şi ei bine, unul pe locul șase, iar celălalt pe locul șapte. La noi se premiază primii opt, sunt mulți la categorie și de asta se premiază atâţia. Eu zic că cele mai tari concursuri se fac între școli. Fiecare școală are echipă de lupte, ceea ce un lucru extraordinar de bun.
N-aş putea spune câţi sportivi sunt legitimați la lupte în Statele Unite, dar vă pot da o idee despre amploarea fenomenului. Am fost la un concurs cu sportivii mei, se concura pe 48 de saltele, deci cred că erau peste 4000 de sportivi acolo. Eu am făcut lupte în România, știu cum e în ţară. E un pic mai diferit, pentru că depinde mult de copii și probabil și de părinți. Eu, când am sosit în America și am văzut că părintele trebuie să plătească pentru participarea la concurs, m-am mirat. Mi s-a părut așa de ironic și mă gândeam, cum se poate așa ceva? Dar după aceea mi-am dat seama că este normal, de fapt asta ar fi linia pe care ar trebui să se meargă. Dar înțeleg, România nu e America, Părinții din România probabil nu fac atâția bani cum fac cei din America, astfel încât să poată să își permită să plătească pentru antrenamente.
Am ajuns în România luni după-amiază, am făcut un popas la fostul meu coleg şi prieten Adrian Dacica, iar apoi am ajuns la prietenii din sala de lupte de la Reșița. Am făcut un antrenament comun, înaintea unui concurs la care vom participa în București. Acolo se desfășoară o competiție internaţională de lupte Under 17. Sper să facem o impresie frumoasă acolo.”
Tinerii sportivi americani Angus Whittaker şi Hunter Delaneys-au arătat plăcut impresionaţi de primirea de la Reşiţa, dar şi de calitatea luptătorilor de la Reşiţa. Angus Whittaker:
„Luptători foarte buni şi oameni deosebiţi. Antrenamentele sunt extraordinare. Antrenorul meu, Laurenţiu, m-a adus aici, mă pregătesc cu el, iar lucrurile au mers foarte bine până acum. Îmi place cu adevărat vizita la Reşiţa. Ne pregătim pentru un turneu puternic care este programat pe 12 şi 13 mai. Mă antrenez alături de reşiţeni la lupte libere, ei mă ajută să fiu în formă şi să ajung la greutate. Aveţi luptători foarte buni, puternici, rapizi, ambiţioşi.”
În calitate de gazdă, profesorul Florin Dinţă a apreciat schimbul de experienţă ca foarte util pentru ambele părţi. E o tradiţie pe care ne dorim să o continuăm, spune tehnicianul reşiţean.
„Avem o tradiţie cu această pregătire comună efectuată împreună cu elevii prietenului şi colegului Laurenţiu Palade. Prima escală o fac la Reșița, fac pregătirea cu noi, iar după aceea merg să participe la acest turneu puternic care se desfășoară la București. Laurenţiu Palade este de peste 20 de ani în America și are pasiunea asta, antrenează în Statele Unite și are sportivi foarte buni. Trebuie să remarc că acum cinci ani a venit cu un băiat, Michael Shapiro, care anul trecut a ieșit campion mondial.”
Peste 300 de luptători din 20 de ţări se vor înfrunta la Bucureşti în cadrul Turneului Internaţional „Constantin Alexandru & Ioan W. Popovici”. Alături de cei doi sportivi americani, participă şi doi reprezentanţi ai Reşiţei: Elvira Drăgan, proaspăt medaliată cu bronz la Campionatele Balcanice din Grecia, şi Brian Techerean.