România a pierdut primul meci din grupele principale la CE de handbal feminin
Tricolorele au făcut cel mai slab joc al lor la competiţia din Hexagon şi au suferit prima înfrângere, după un debut de repriză secundă slab.
Articol editat de Alin Datcu, 10 decembrie 2018, 00:00 / actualizat: 10 decembrie 2018, 9:08
Naţionala României a fost învinsă fără drept de apel de Olanda, cu scorul de 29-24 (11-10), duminică seara, la Nancy, în primul său meci din Grupa principală II a Campionatului European de handbal feminin – EHF EURO 2018 din Franţa.
Tricolorele au făcut cel mai slab joc al lor la competiţia din Hexagon şi au suferit prima înfrângere, după un debut de repriză secundă slab.
Prima repriză a fost echilibrată, după ce Olanda a început cu 3-0. România a condus o singură dată, cu 7-6 (min. 17), dar la pauză batavele au avut un gol în plus (11-10).
Olanda s-a desprins după pauză la 15-11 (36), iar apoi ecartul a crescut la opt goluri, 21-13 (44). Echipa antrenată de Helle Thomsen (ex-CSM Bucureşti) a blocat-o bine pe Cristina Neagu, iar româncele nu au mai găsit prea uşor drumul spre gol. România nu a reuşit să se apropie prea mult pe tabelă, pierzând la cinci goluri, cu 24-29.
Cea mai bună jucătoare a meciului a fost portarul olandez Tess Wester, cu 15 mingi parate (42%).
România debutează de la ora 19 în grupele principale ale Campionatului European de handbal împotriva Olandei, într-un meci care are ca miză primul loc. Cine învinge ajunge la şase puncte şi e aproape sigură de calificarea în semifinale.
Trebuie să avem mare grijă cu Olanda. E la fel de valoroasă ca Norvegia!, avertiza Ambros Martin după meciul cu nordicele, când s-a aflat că primul adversar din grupele principale va fi Olanda.
Olanda e la fel de valorasă ca multipla campioană europeană, Norvegia, aşa cum spune selecţionerul, iar ca cifre e la nivelul nostru. Întâlnim singura naţională de la Euro, care la fel ca România e neînvinsă în trei meciuri disputate până acum. Olanda e imediat în urma României, pe locul doi în topul celui mai bun atac de la turneul final. Atât ca goluri marcate, cât şi ca eficienţă. Au înscris 90 de goluri, cu unul mai puţin decât România.
Rezultatele din grupă au arătat că Olanda e în formă şi la acest turneu final, cum tot e de câţiva ani încoace. A câştigat uşor cu Croaţia, a dominat Ungaria şi a învins-o la trei goluri, doar cu Spania au fost ceva emoţii, când olandezele au câştigat cu un gol în ultima secundă. Se văd clar rezultaele politicii pe care federaţia olandeză a dus-o în ultimul deceniu, atunci când înfiinţau o Academie care le primea pe jucătoarele selectate atunci când nu aveau meciuri la echipele de club. Şi se văd deja de câţiva ani. Din 2015 încoace, Olanda e nelipsită de pe podiumurile turneelor finale. Au fost un argint şi un bronz la mondiale şi un argint la europene, în urmă cu doi ani.
Din 2016, pe banca naţionalei naţionalei olandeze se află Helle Thomsen, antrenoarea care a pregătit-o şi pe CSM Bucureşti în sezonul 2017-2018 şi care, evident, cunoaşte bine handbalul românesc. Avantaj sau dezavantaj? Şi, şi. Ea ştie handbalul de la noi din ţară, iar noi, prin fetele de la CSM care evoluau şi anul trecut la campioana României, ştim cum pregăteşte ea meciurile. Thomsen are în lot o jucătoare cunoscută nouă, dar cunoscută şi lui Martin Ambros. Lois Abbingh a jucat la HCM Baia Mare, iar acum evoluează la Rostov, echipă de club care antrenată de selecţionerul României.
Cu naţionala Olandei, România nu s-a întâlnit deloc în ultima vreme în meciuri oficiale. Au fost doar câteva meciuri amicale în ultimii şase ani, niciunul pierdut de România.
România e, aşadar, neînvinsă până acum la turneul final. A câştigat la trei goluri cu Cehia, la cinci cu Germania şi la opt cu Norvegia. Naţionala lui Martin Ambros a încheiat prima fază a grupelor cu cel mai bun atac şi cea mai bună „poartă”, de asemenea Neagu e cea mai bună marcatoare a competiţiei la goluri din acţiune.
Sursa: Telekomsport