Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului,scrie Agerpres.ro
Articol editat de Cristina Corocan, 26 septembrie 2017, 20:33 / actualizat: 26 septembrie 2017, 21:36
Potrivit sursei citate, bustul va fi amplasat în Parcul Pădurice, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, locul unde timp de mai mulți ani, Sensei Mihai Botez a avut sala de antrenament.
”Monumentul va fi dezvelit în data de 8 octombrie, la ora 9,30, la eveniment confirmând participarea invitați de marcă din lumea artelor marțiale, din țări precum Nepal, Rusia, Ucraina, SUA, Ungaria, Bosnia-Herțegovina, ș.a.m.d.. În aceeași zi, în sala de sport a Universității ‘Aurel Vlaicu’ din Complexul M, va fi dezvelită o placă comemorativă în memoria maestrului, sala urmând să se numească, oficial, ‘Soke Mihai Botez”, a declarat marți, Shihan Pavel Milovan.
În continuare, acesta a spus că bustul a fost realizat din bronz, încă din 2013, de cunoscutul sculptor arădean Dumitru Paina, însă autoritățile locale au avut nevoie de patru ani pentru a aproba proiectul amplasării bustului, care nu aparține municipalității și nici nu este finanțat din bugetul local.
”Am considerat amplasarea bustului maestrului Mihai Botez ca pe o datorie morală din partea mea față de acesta, ca succesor marțial al său. Bustul, a cărui executare și amplasare a fost finanțată de Clubul Sportiv Seishi Budo, va fi donat Primăriei municipiului Arad și orașului Arad”, a precizat Pavel Milovan.
Președintele Clubului Sportiv Seishi Budo, Pavel Milovan (9 dan ju-jitsu & kobudo), este moștenitorul prin ‘testament marțial’ al maestrului Mihai Botez, cel care a adus în România cele două sporturi, judo și ju-jitsu, în anul 1946, el fiind de altfel, întemeietorul primului club de arte marțiale din România. Clubul Sheishi Budo își desfășoară activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, având peste 80 de membri practicanți legitimați.
Mihai Botez, căruia apropiații îi spuneau Mișa Bacsi, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viață pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai Botez a ajuns în cele din urmă, ca prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franța. La un moment dat, el a vrut să participe la cursurile sportive, dar inițial nu a fost acceptat. Ca să impresioneze cu pregătirea și cu calitățile sale, tânărul Mihai Botez a făcut un pariu pe o ladă de ciocolată, efectuând un salt peste un camion militar. Trei ofițeri, un german, un italian și un japonez, au înțeles potențialul său și l-au luat discipol în artele marțiale.
După război, Mihai Botez s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion național absolut la gimnastică, iar în 1952 s-a clasat între primii 10 gimnaști ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. Însă gimnastica era doar o etapă către desăvârșirea ca judoka.
În 1957 a reușit să înființeze prima secție de judo din țară, Astra Arad, chiar dacă comuniștii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele și sporturile considerate tradiționale.
În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obținut două centuri negre, 8 Dan în judo și 8 Dan în ju-jitsu.
În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului,scrie Agerpres.ro
sursa foto:aradon.ro