[UPDATE] Urna funerară a fostului pilot Werner Hirschvogel a ajuns la Reşiţa
Articol editat de Daniel Babun, 25 iulie 2014, 15:30 / actualizat: 25 iulie 2014, 18:31
Miercuri, 23 iulie
Urna funerară a marelui campion Werner Hirschvogel va fi adusă la Reşiţa. Ceremonia funerară va avea loc sâmbătă, 26 iulie la cimitirul din cartierul Muncitoresc. Urna va fi depusă la capela cimitirului la ora 14, iar la ora 16 va fi oficiată ceremonia îngropării.
Vineri, 11 iulie
Un nume de legendă din sportul cu motor din România a trecut la cele veşnice. Reşiţeanul Werner Hirschvogel, Maestru al Sportului, a luptat cu boala aşa cum a luptat cu timpii pe traseu. Cu demnitate, eleganţă şi sportivitate. Dar în data de 10 iulie 2014, în jurul orei 18 “a rămas fără benzină“ şi s-a retras definitiv dintre noi. Vestea tristă ne-a confirmat-o cu emoţie în glas marele pilot reşiţean Lucien Hora, chiar în seara când s-a stins mentorul său.
Cu regretele celor care l-am cunoscut, cu respect din partea celor care l-am admirat pe traseul de concurs. Ca de fiecare dată când o legendă ne părăseşte definitiv rămân regretele că am făcut prea puţin pentru cineva care merita enorm.
Puţini oameni îşi pot asocia numele cu cel al oraşului lor, iar Werner Hirschvogel este unul dintre ei. Ne-a oferit bucurii într-o vreme când aveam parte de tristeţe.
Păstrând proporţia, cu ani în urmă au fost curse auto şi moto pe circuite urbane, iar Reşiţa era pentru sporturile cu motor din ţara noastră ceea ce este Monte Carlo pentru cursele de Formula 1.
Ne amintim cu nostalgie de rivalitatea sportivă dintre Hirschvogel- cel care reuşea cu greu să-şi facă un motor performant şi Grigoraş- care avea susţinere din partea Uzinei Dacia. Doi mari sportivi.
Werner Hirschvogel şi-a început cariera în cursele moto, la doar 19 ani, în 1950. A cucerit 18 titluri naţionale (individuale şi cu echipa pe o motocicletă Triumpf) până când un accident l-a făcut să coboare de la ghidon şi să se aşeze la volan. Succesul a venit şi aici. A reuşit să fie campion de 15 ori.
Alfa Romeo i-a acordat recunoaşterea pe care o merita, deoarece a folosit într-o perioadă un motor al aceste mărci, când în România nu existau piese de schimb pentru acest propulsor.
Werner Hirschvogel a fost cel care şi-a dat seama de potenţialul urcării din Valea Domanului pentru concursurile de Viteză în Coastă. Acest traseu este unul foarte tehnic şi selectiv, aşa cum i-a plăcut lui să concureze.
Rezultate meritorii a avut şi în competiţia “Cupa Păcii şi Prieteniei”, la care concurau piloţii din fostele ţări socialiste.
Un alt merit al lui Werner Hirschvogel a fost că şi-a dat seama de potenţialul unor piloţi mai tineri pe care i-a sprijinit, îndrumat, sfătuit- poate şi certat- dar care acum sunt cei care duc mai departe ceea ce a început “Bunicul”. Este vorba de multiplul Campion Absolut al României, Lucien Hora şi un alt pilot de referinţă, Mircea Pădurean.
În iulie 2010 primarul Mihai Stepanescu i-a acordat un ultim titlul, cel de “Cetăţean de Onoare” al Municipiului Reşiţa, ca o recunoaştere din partea reşiţenilor pentru tot ce a făcut pentru oraşul său.
Ca o altă recunoaştere a meritelor lui Werner Hirschvogel, când se va organiza anul viitor o etapă din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă pe Valea Domanului, de ce să nu se intituleze “Cupa Reşiţa- Werner Hirschvogel”.
Sursa foto: caon
(Daniel Babun)