Ministrul Tineretului şi Sportului a anunţat noile indemnizaţii pentru sportivii de performanţă şi antrenori
Articol editat de Radio Resita, 23 decembrie 2013, 07:18
Bănicioiu a afirmat că se introduc conceptele de antrenor naţional, care va ajunge la indemnizaţie lunară de 7.200 lei, începând cu decembrie 2013, de sportiv de înaltă performanţă, care vor primi lunar 1.800 lei, şi sportiv de performanţă, cu o indemnizaţie lunară de 900 lei.
Secretarul de stat Carmen Tocală a precizat că este vorba de 7 antrenori naţionali, care au ocupat locurile 1-6 la JO de la Londra, 27 de sportivi de înaltă performanţă, locurile 1-6 la Londra, precum şi echipa naţională de polo, singura reprezentativă a României la sporturile de echipe, precum şi 1.180 sportivi de performanţă care primesc 900 lei lunar, precum şi alţi 495 de antrenori şi tehnicieni care primesc şi ei indemnizaţia de 900 lei.
Pentru 2013, criteriul l-a reprezentat performanţa de la JO 2012, pentru 2014 criteriul de performanţă va fi locul ocupat la Campionatele Mondiale şi Europene din 2013. Acest sistem se păstrează până la JO de la Rio din 2016, când se va schimba în funcţie de rezultatele de la Jocurile Olimpice.
Ministrul Bănicioiu a făcut un bilanţ al lucrurilor realizate în 2013, amintind faptul că s-a constituit un comitet interministerial pentru organizarea în România a EURO 2020 la fotbal. S-a reuşit, de asemenea, cu ajutorul Federaţiei Române de Tenis, obținerea unui turneu WTA în România – mutarea celui de la Budapesta. În colaborare cu Ministerul Dezvoltării s-a lansat un program de reabilitare a complexelor sportive naţionale. Patinoarul ”Mihai Flamaropol” a fost trecut la Consiliul General Bucureşti, iar acum se face un studiu de piaţă pentru stabilirea constructorului pentru noul patinoar, termenul fiind finalul anului 2015. Noua Sală Polivalentă de sport din Bucureşti se află în faza de selecţie a constructorului. MTS, împreună cu Federaţia Română de Gimnastică, sub coordonarea antrenorilor Bellu şi Bitang, plus o susţinere din partea sponsorilor, demarează un program de relansare a gimnasticii feminine româneşti, începând cu 2014.
Ministrul a indicat că se continuă acordarea rentei viagere sportivilor, fiind introduse indemnizaţii de merit pentru fotbalişti, precum Helmuth Duckadam şi Mihail Majearu, care au câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua.
Bănicioiu a amintit clasarea meritorie la Jocurile Francofoniei, cu locul 4 pe naţiuni, cu 23 medalii, dar şi rezultatele obţinute la FOTE de iarnă de la Braşov, o medalie de aur şi 2 argint, ”cea mai mare competiţie sportivă organizată de România după 1981”.
Nicolae Bănicioiu a declarat că este ”mult mai încrezător pentru 2014 privind activitatea MTS, primul minister care prezintă un bilanţ al activităţii pe 2013”.
Carmen Tocală a subliniat că ”acum s-au pus bazele reale pentru dezvoltarea sportului românesc. Înainte nu erau programe şi recunoştinţă pentru toţi sportivii. Spre exemplu, echipa de polo, care a primit o indemnizaţie de zero lei după JO de la Londra. În opinia mea, legea descentralizarii, care se apropie să fie pusă în practică, va aduce marea reformă a sportului românesc”.
Secretarul de stat pentru tineret, Cristian Cosmin, a remarcat faptul că în 2013, pentru prima oară s-a lansat în dezbatere publică strategia naţională a tineretului 2014-2020, amintind şi organizarea de către MTS a Salonului Naţional de Inventică. Sursa: Agerpres