Lucian Ştefan, prestaţie promiţătoare la Cursa Europeană de alergare pe şosea U20
Tinerii atleţi tricolori au obţinut un onorant loc 4 la Cursa Europeană de alergare pe şosea Under 20 care s-a desfăşurat în Italia, la Oderzo. Din echipa României a făcut parte şi caransebeşeanul Lucian Ştefan, care e încă junior Under 18. Sportivul de la CSS Caransebeş a reuşit să realizeze cu acest prilej un record personal pe distanţa de 10 km. Cu detalii despre evoluţia lui Lucian şi a echipei tricolore, în general, antrenorul emerit Cristian Dragomir.
Articol editat de Vali Hora, 20 septembrie 2023, 16:44
„Cursa Europeană de alergare pe şosea este o competiție cotată la nivel de argint de către IAAF, e un fel de campionat european pe echipe la alergare pe șosea, zece kilometri. Practic , e cea mai importantă competiție europeană de alergare pe șosea pentru nivelul juniorilor U20. Noi am prezentat o echipă foarte tânără. Doi băieți, Lucian Ştefan și Alin Savlovschi, sunt încă juniori mici, U18, iar Dragoș Pop – cel care de altfel a și câștigat această competiție – este junior mare, dar în primul an. Cu alte cuvinte, cei trei vor avea drept de participare și anul viitor – și, bineînțeles, Lucian şi Alin vor putea participa și peste doi ani. Alături de cei menţionaţi a participat și Ciprian Costin, care este junior mare, U20.
Comportarea băieților noștri a fost excelentă. Pop Dragoş, care este antrenat de tatăl lui la Cluj, a câştigat cursa. O clasare foarte bună a obținut Lucian Ştefan, locul șapte individual – dar nu atât clasarea mă bucură pe mine, ci faptul că și-a făcut un record personal mai bun cu 57 secunde decât cel pe care îl avea. Noi nu am pregătit această competiție în mod special, fiindcă ea a urmat după rezultatul de asemenea foarte bun pe care l-a obținut la FOTE, la Maribor. Am făcut mai degrabă un cantonament de relaxare la mare. Rezultatul lui este cu atât mai bun, cu cât nu a fost antrenat în mod special pentru această probă. Mai precizez și faptul că anul acesta eu l-am pregătit pe Lucian pentru proba de 3000 metri și, în secundar, 5000 şi 1500 metri. Sigur, la toate aceste probe și-a făcut record personal de-a lungul anului și nu avea o pregătire suficient de bună pentru o competiție de 10 km – ceea ce s-a și văzut, pentru că în ultimul kilometru a fost depășit de ceilalți șase participanți care au o altă experiență legată de această probă.
Așadar, mi s-a reconfirmat faptul că este un băiat foarte talentat. Cu o pregătire bună – pe care am și făcut-o de altfel în ultimii 8-10 ani – va fi tot timpul la vârf în ceea ce privește probele de fond din atedismul românesc și european și, sper eu, ca în câțiva ani să fie și la nivel mondial unul dintre atleții europeni care se pot bate cu sportivii africani din Kenya, Etiopia și Uganda.
În ierarhia pe națiuni, echipa noastră a ocupat locul patru, la trei secunde de ocupanta locului trei. Primele trei echipe au fost cele ale marilor puteri europene din atletism, și anume, Franța, Italia și Spania – dar am bătut echipa Marii Britanii și, mă rog, multe altele. Dar trei secunde înseamnă foarte puțin, iar rezultatul este nemaipomenit, pentru că de câţiva ani nu ne-am mai clasat atât de sus. Avem în plan ca anul viitor să luăm medalia pe care o dorim atât de mult și de care am fost atât de aproape anul acesta.”
La feminin, echipa României, în componenţa Alexandra Hudea, Lenuța Constantin, Claudia Costiuc, Iulia Mărginean și Cristina-Rut Vasile, a ocupat locul 7 în clasamentul pe naţiuni.