Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Prima ediţie- Chamonix 1924
Articol editat de Daniel Babun, 1 februarie 2014, 10:39
Situată în partea de nord a Alpilor, la poalele masivului Mont Blanc, Chamonix este o localitate aflată foarte aproape de graniţa cu Elveţia şi Italia.
După construcţia primului hotel de lux în zonă (Hotel de L’Union), în 1816, Chamonix devine un adevărat punct de atracţie turistică, iar odată cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet – Chamonix, în 1901, localitatea devine locul preferat al iubitorilor de sporturi de iarnă.
În cele 11 zile de întreceri (25 ianuarie – 5 februarie) s-au desfăşurat 14 probe (12 masculine, una feminină, una mixtă), la care au concurat 258 de sportivi, între care 13 femei, din 16 ţări. Cele mai numeroase delegaţii au venit din Franţa (43), Marea Britanie (34), Elveţia (30) şi Cehoslovacia (27), în timp ce Australia şi Ungaria au prezentat câte patru concurenţi. Programul a cuprins întreceri de patinaj artistic, patinaj viteză, bob, hochei, schi fond, sărituri şi combinata nordică.
Deschiderea oficială a ediţiei inaugurale a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Gaston Vidal, subsecretar de stat al guvernului francez.
Norvegienii au dominat concursurile de schi, impunându-se în toate probele. Primul campion olimpic a fost, însă, un american, Charles Jewtraw, care a câştigat proba de 500 m la patinaj viteză. Norvegianul Haug Thorleif a obţinut 4 medalii la schi fond, între care 3 de aur, iar finlandezul Clas Thundberg a urcat de cinci ori pe podium la patinaj viteză (3 medalii de aur, 1 de argint şi 1 de bronz).
Deşi nu figurează în documentele oficiale, România a fost reprezentată de Iorgu Arsenie, din Râmnicu Vâlcea, cel care a lansat o subscripţie publică, şi Tiţă Rădulescu, participanţi la concursurile preolimpice de bob, unde au cucerit trei cupe. Cei doi nu s-au putut alinia la startul întrecerilor, deoarece regulamentul impunea minimum patru concurenţi din aceeaşi ţară.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (17 medalii, din care 4 de aur), Finlanda (11, din care 4 de aur), Austria (3, din care 2 de aur), Elveţia (3, din care 2 de aur).Sursa:Agerpres