Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediţia a opta- Squaw Valley 1960
În 1955, în momentul încredinţării Jocurilor Olimpice de iarnă ce aveau să se desfăşoare în 1960, Squaw Valley (SUA) nici nu exista pe hartă.
Articol editat de Daniel Babun, 2 februarie 2014, 07:33
‘Valea indiencei’, cum i se mai spune, a fost construită de la zero, datorită omului de afaceri Alex Cushing, proprietarul acestui loc din vestul SUA. Americanii nu au putut construi şi o pistă de bob, fapt ce a determinat România, care avea şanse reale doar la această disciplină, să nu participe.
Cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (18-28 februarie) a fost deschisă oficial de vicepreşedintele SUA, Richard Nixon.
Au participat 648 de sportivi (504 bărbaţi, 144 femei) din 30 de ţări. S-a concurat la 4 sporturi, 27 de probe (16 masculine, 10 feminine, una mixtă), fiind introduse ca discipline olimpice biatlonul şi patinajul viteză feminin.
Turneul de hochei pe gheaţă a fost câştigat, pentru prima oară, de SUA, iar în concursul de patinaj artistic gazdele şi vecinii canadieni şi-au adjudecat toate titlurile. În schimb, la schi alpin se impun europenii, cu 8 titluri din 9, o curiozitate înregistrându-se la probele feminine, unde SUA au cucerit toate cele 3 medalii de argint. Patinatoarea sovietică de viteză Lidia Skoblikova a obţinut 2 medalii de aur, la fel ca şi Evgheni Grişin. Pe podium au urcat sportivi din URSS (22 de medalii, din care 7 de aur), Germania (8 medalii, din care 4 de aur) şi SUA cu 10 medalii (3 de aur).
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (21 de medalii, din care 7 de aur; Germania (8 medalii, din care 4 de aur); SUA (10 medalii, din care 3 de aur); Norvegia (6 medalii, din care 3 de aur).Sursa:Agerpres