Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediţia a patra Garmisch-Partenkirchen 1936
Iniţial au existat două oraşe separate, Garmisch şi Partenkirchen, fiecare cu o vechime de 1.100 de ani. S-au unificat în 1935, în vederea organizării Olimpiadei de iarnă din 1936. În ziua de azi, oamenii cunosc oraşul mai degrabă după denumirea de Garmisch, asta spre dezamăgirea locuitorilor din Partenkirchen.
Articol editat de Daniel Babun, 1 februarie 2014, 10:54
Localitatea Garmisch-Partenkirchen este situată în sudul Germaniei, în imediata apropiere a graniţei cu Austria. Aflată la o altitudine de 707 m, este considerată inima Alpilor Bavarezi şi una dintre cele mai frumoase staţiuni montane.
Complexul din staţiunea bavareză a fost inaugurat de Pierre de Coubertin, iar deschiderea oficială a celei de-a IV-a Olimpiade de iarnă a fost făcută de Adolf Hitler.
La startul competiţiei (17 probe, 14 masculine, 2 feminine, 1 mixtă) s-au aflat 756 de sportivi (676 bărbaţi, 80 femei) din 28 de ţări, întrecerile fiind urmărite de peste 500.000 de spectatori şi 400 de ziarişti.
Austria a participat cu mai mulţi concurenţi decât ţara-gazdă (87 faţă de 77), în timp ce Australia şi Grecia au prezentat câte un singur sportiv.
Performerul celei de-a IV-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost norvegianul Ivar Ballangrud, câştigător a 3 medalii de aur şi una de argint la patinaj viteză. La Garmisch-Partenkirchen a fost inclus pentru prima oară în programul olimpic schiul alpin, dar a fost exclus, în schimb, patinajul viteză feminin. Patinatoarea norvegiană Sonia Henie a cucerit al treilea titlu olimpic consecutiv şi trece triumfal la profesionism.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (15 medalii, din care 7 de aur); Germania (6, din care 3 de aur); Suedia (7, din care două de aur); Finlanda (6 medalii, din care una de aur).
România a fost reprezentată de 29 de sportivi, din care 27 bărbaţi, rezultatele fiind mai mult decât modeste. Cel mai bun loc a fost 13, ocupat la patinaj artistic de perechea Irina Timcit (Minculescu) – Alfred Eisenbeisser (Fieraru).
– locul 13 – patinaj artistic, perechi: Irina Timcit (Minculescu) şi Alfred Eisenbeisser (Fieraru)
– locul 14 – schi, ştafeta 4×10 km: Wilhelm Zacharias, Iosif Covaci, Ioan Coman, Rudolf Klockner
– locul 15 – bob-2: Alexandru Frim, Tiţă Rădulescu
– locul 16 – bob-2: Alexandru Budişteanu, Dumitru Gheorghiu
– locul 19 – patinaj artistic: Roman Turuşanco
– locul 24 – schi, combinata alpină: H. Scheeser
– locul 42 – schi, sărituri: Hubert Clompe
– locul 60 – schi, 18 km: Ioan Coman
– locul 61 – schi, 18 km: Iosif Covaci.Sursa:Agerpres