Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediţia a noua- Innsbruck 1964
Oraşul Innsbruck, capitala provinciei Tirol, este considerat de localnici ‘inima Munţilor Alpi’. Situat în sud-vestul Austriei, oraşul este vizitat cu regularitate de adepţii sporturilor de iarnă, dar şi de cei îndrăgostiţi de natură, libertate, cultură, artă şi istorie.
Articol editat de Daniel Babun, 2 februarie 2014, 08:07
La cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (29 ianuarie – 9 februarie), deschisă oficial de preşedintele Austriei, Adolf Schärf, a început să se facă simţită tendinţa de ‘gigantism’. A crescut numărul de probe şi numărul de participanţi.
A fost înregistrată o participare-record: 933 de sportivi (760 bărbaţi, 173 femei) din 36 de ţări şi un record absolut de spectatori – 1,5 milioane. Sportivii s-au întrecut la 6 sporturi şi 34 de probe (21 masculine, 12 feminine, 1 mixtă). În 1964, la Innsbruck, a fost introdus pentru prima oară concursul de sanie.
Performerii celei de-a IX-a ediţii au fost surorile Christine şi Marielle Goitschel din Franţa, clasate pe primele două poziţii atât la slalom, cât şi la slalom uriaş. La patinaj viteză, sovietica Lidia Skoblikova câştigă toate cele patru probe, iar românul Ion Panţuru, care peste patru ani avea să facă istorie în sportul românesc de iarnă, debutează în proba de bob.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (25 de medalii, din care 11 de aur); Austria (12 medalii, din care 4 de aur); Norvegia (15 medalii, din care 3 de aur); Finlanda (10 medalii, din care 3 de aur).
Tot la această ediţie participă pentru prima oară şi naţionala de hochei a României, care-l avea în echipă pe viitorul tenisman Ion Ţiriac. Dintre cei 28 de sportivi români, cea mai bună clasare o are Gheorghe Vilmoş, în proba de biatlon 20 km, care a ocupă locul 5, România obţinând poziţia 19 în clasamentul pe naţiuni.
– locul 5 – biatlon, 20 km: Gheorghe Vilmoş
– locul 12 – echipa de hochei pe gheaţă (Nicolae Andrei, Anton Biro, Alexandru Kalamar, Anton Crişan, Zoltan Czaka, Ion Ferenczi, Iulian Florescu, Andrei Ioanovitz, Ştefan Ionescu, Dan Mihăilescu, Adalbert Nagy, Eduard Pană, Iosef Sofian, Geza Szabo, Gyula Szabo, Ion Ţiriac, Dezideriu Varga).
– locul 13 – bob-2: Ion Panţuru, Hariton Paşovschi
– locul 14 – biatlon, 20 km: Constantin Carabela
– locul 15 – bob-2: Alexandru Oancea, Constantin Cotacu
– locul 15 – bob-4: Ion Panţuru, Gheorghe Maftei, Constantin Cotacu, Hariton Paşovschi
– locul 27 – biatlon, 20 km: Gheorghe Cimpoia
– locul 39 – schi fond, 15 km: Gheorghe Bădescu
– locul 54 – schi fond, 30 km: Gheorghe Bădescu.Sursa:Agerpres