Futnet for All – o competiție… în familie!
Eveniment sportiv internațional la Reșița! Sala Polivalentă din municipiu a găzduit turneul final al unei inedite competiții de tenis cu piciorul. Întrecerile au avut loc în cadrul proiectului european Futnet for All, derulat de ACS Sporting Banat Reșița.
Articol editat de Vali Hora, 4 februarie 2025, 15:11
Particularitatea turneului a constat în faptul că fiecare pereche participantă a fost formată din membrii aceleiași familii. În cadrul ceremoniei de deschidere au fost intonate imnurile Bulgariei, Turciei și României – cele trei țări care au avut reprezentanți în competiție. Detalii ne-a oferit Daniel Amariei, președintele grupării Sporting Banat.
„Este vorba despre faza finală a turneului Internațional de tenis cu piciorul din cadrul proiectului european Futnet for All. E un proiect câștigat anul trecut, cu care ne mândrim. Am reușit să strângem foarte multe echipe. Numărul nostru de fete la club – pentru că noi ne-am axat foarte mult pe fotbal feminin – a crescut considerabil în urma proiectului.
Este un proiect care unește părintele de copil, deoarece echipele sunt formate din copil și părinte, indiferent de sex, indiferent de de vârstă. La faza finală avem trei echipe din România, trei din Bulgaria și două din Turcia. Acest proiect a luat start cu o primă acțiune în Turcia, în care eu, împreună cu Iulian Mitru, profesorul din acest proiect, Popescu Dan și Alin Modârcă, am participat la un stadiu de pregătire de patru zile. Atunci am instruit antrenorii, profesorii din Turcia și Bulgaria.
Apoi ei au avut șase luni de pregătire în care și-au instruit copiii, au format echipele. Și în fiecare țară s-au organizat un turneu național, iar câștigătoarele s-au prezentat aici, la turneul internațional.”
Despre aspectele tehnice ale competiţiei a vorbit profesorul Iulian Mitru, care practică acest sport la nivel de înaltă performanţă.
„Am format două grupe de câte patru echipe. Reprezentantele României sunt două din județul Caraș-Severin și una din județul Hunedoara. Echipele sunt formate din familii. Se joacă cel mai bun din trei seturi, fiecare set până la 11. Rolul meu aici este să arbitrez.
În România există două competiţii de gen, pentru că acest sport s-a separat în două federații: Futnet și tenis cu piciorul. La tenis cu piciorul suntem campioni mondiali pe toate ramurile sportive. Acolo se folosesc și legitimații, iar la Futnet avem campionatul ce se desfășoară la Cluj. Pe această secţiune am obținut locul șase la campionatul mondial. La Futnet nu sunt legitimaţii, este mai mult un sport de amatori.”
„Evenimentul este organizat cu ajutorul Uniunii Europene și are ca scop aducerea mai aproape a părinților de copii prin sport. Suntem foarte fericiți că am putut organiza acest eveniment și că avem alături de noi partenerii turci și bulgari, împreună cu care am muncit foarte mult ca să punem concetizăm acest turneu. În primă fază au avut loc etapele de calificare în ţările participante, iar acum turneul final ne găsește aici, în România.
Regulile sunt simple, imediat le poate prinde oricine. Este într-adevăr un sport care abia acum începe să prindă la public. Este foarte distractiv, îl recomand oricărei familii, poți să joci împreună cu copiii. Este foarte binevenită această mișcare, așa că recomand tuturor să ia o minge și să încerce să joace tenis cu piciorul, fiindcă este un sport special”, a declarat Dan Popescu, al doilea arbitru al competiţiei.
Despre Futnet for All a vorbit și responsabila de proiect din partea Turciei, Begum Seyhan.
“Suntem aici pentru a crea o legătură puternică între părinți și copii. Este un sport care poate fi practicat atât de băieți, cât și de fete. Sunt încântată că mă aflu în România pentru acest proiect, mă înțeleg foarte bine cu colegii români și bulgari. Sunt foarte prietenoși, ne ajutăm unii pe alții. Am aflat și eu multe lucruri noi despre tenisul cu piciorul, este un sport distractiv și nu necesită echipament costisitor. Am organizat vara trecută câteva asemenea turnee în Turcia, iar învingătorii au venit aici să înfrunte cele mai bune echipe din Bulgaria și România.”
“Reprezint echipa Sporting Banat, sunt aici alături de fratele meu, ne bucurăm foarte tare să facem parte din acest campionat. Eu practic şi fotbalul la acest club. Bineînțeles că fotbalul este cel mai important, dar și tenisul cu piciorul îmi place la fel de mult. Practic de mică ambele sporturi. Sper să luăm locul I”, a declarat Elena Ruvila, cea care este şi una dintre jucătoarele de bază ale echipei feminine de fotbal Sporting Banat.
Câștigătoarea turneului de la Reșița a fost în final echipa locală Sporting Banat, podiumul fiind completat de Spartak Varna și Team Bulgaria. Toate echipele participante au primit din partea organizatorilor cupe, medalii și diplome.