[FOTO-AUDIO] Distracţie pe zăpadă! O nouă ediţie a Cupei Veteranilor e gata de start
Asociaţia Prietenii Munţilor pregăteşte o nouă Cupă a Veteranilor, eveniment sportiv care are loc în mod tradiţional la început de martie. Zăpada e perfectă acum, iar cea de-a 50-a ediţie a Cupei are toate şansele să fie un succes. Programul competiţiei organizate în parteneriat cu UBB Reşiţa e detaliat de Dan Câmpan, unul dintre organizatorii mult-aşteptatei întreceri de pe Semenic.
Articol editat de Vali Hora, 27 februarie 2023, 14:17
“Joi, 2 martie, începând cu ora 17:30, în foaierul și Amfiteatrul Centrului Universitar UBB Reșița se va prezenta istoria Cupei Veteranilor, dar și alte detalii legate de istoria schiului în Semenic; vineri, 3 martie, seara veteranii se întâlnesc pentru ședința tehnică necesară organizării concursului de schi Cupa Veteranilor Semenic; sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 10:00, se desfășoară tradiționalele probe: slalom, doage și schi de fond. Seara începe Balul Veteranilor, unde CUPA MAMĂ va fi atribuită unui veteran, ca semn al aprecierii întregii lui activități pe muntele Semenic.
Așteptăm iubitorii schiului, și nu numai, să ne cunoaștem, să ne revedem, să ne amintim și să scriem împreună istoria schiului în Semenic, cu ocazia celei de a 50-a ediții a Cupei Veteranilor.”
Pe Semenic schiul se practică de peste 100 de ani. Începuturile sunt legate de existența unei puternice comunități de etnie germană la Reșița, primul om care a „mers pe schiuri” fiind profesorul Bruno Windhager.
În perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului (1940-1944), pe Semenic se organizează cursuri de schi.
În Reșița au fost înființate mai multe secții de schi (alpin și fond): Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița. De-a lungul existenței acestea organizează cantonamente și concursuri în perioada existenței.
În anii 60 se simte nevoia unei întâlniri periodice a oamenilor care, venind de mulți ani pe munte, se pot numi „veterani”, și care au organizat primele ediții ale “Cupei Veteranilor” începând cu anul 1966.
“Cupa Mamă”, trofeul transmisibil al „Cupei Veteranilor”, se decernează din anul 1970, numele câștigătorului fiecărei ediții de atunci încoace fiind inscripționat pe soclul acesteia. Evenimentul se desfășoară prin tradiție în luna martie.