Experiență europeană pentru speranțele escaladei românești! Șapte cățărători au efectuat un stagiu de pregătire în Austria
Șapte tinere speranțe ale escaladei românești au beneficiat de un stagiu de pregătire de șapte zile la Innsbruck, în Austria! Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului „Generația vârfurilor”, lansat de Clubul Sportiv Alternative Timișoara pentru a oferi cât mai multor copii șansa de a practica escalada la nivel de performanță.
Articol editat de Vali Hora, 6 iunie 2024, 22:11
La Kletterzentrum Innsbruck, cel mai mare domeniu de escaladă din Europa, sportivii legitimați la cluburi din Timișoara și Cluj-Napoca au avut condiții optime de antrenament, alături de căţărători de top din Austria. Detaliază Ciprian Gaica, instructor în cadrul grupării CS Alternative Timișoara:
“Aș vrea să vă spun că acest proiect se întâmplă a doua oară; el a început anul trecut, cu susținerea Centrului de Proiecte Timișoara, care ne ajută și anul acesta. În cadrul acestui proiect au fost selectați de către mine șapte sportivi – toți cu palmarese destul de consistente: Albert Cinca este campion național; Teodora Ciutacu, campioană națională; Ana Fântâneanu, campioană balcanică; Rona Rotaru, campioană balcanică; Andrei Ianc, campion național; Emma Zahan, campioană națională – iar Eduard Baba, cel mai mic dintre ei, consider că poate fi viitorul campion național. Pe el l-am luat ca să facă ceea ce facem noi încă de la o vârstă fragedă, pentru a nu-i fi greu să facă trecerea din zona de confort către zona de disconfort care aduce performanța. Cu acești șapte sportivi am făcut deplasarea la Innsbruck, acolo am stat șapte nopti și am avut parte de cinci antrenamente grele, intensive, pe care le am făcut în joacă, pentru a obține progres în escalada sportivă.
Am avut parte de foarte multe surprize, chiar ne-am întâlnit cu cei mai buni cățărători la nivel mondial – sportivi de la care copiii noștri au luat autografe. Aceste întâlniri le-au dat o motivație în plus pe drumul spre succes. Cei care fac sport de performanță, mai ales în această disciplină, sunt foarte modesti și foarte sociabili. Toți au participat la Olimpiadă și toți sunt, sau au fost la un moment dat, pe locul unu mondial -iar pentru noi a fost o surpriză foarte plăcută să fim băgați în seamă de ei, și chiar să fim ajutați cu niște sfaturi.
Am avut noroc, pentru că în perioada stagiului am prins Campionatul Național al Austriei – și am văzut cum se desfășoară lucrurile într-o țară în care această disciplină este foarte dezvoltată. Acolo unde am fost noi, la Kletterzentrum Innsbruck, este cea mai nouă sală și cel mai mare domeniu de escaladă din Europa, cel puțin așa îl văd eu. Acolo noi am văzut ce înseamnă să te cațeri pe 20-22 de metri înălțime și să te dai pe un panou de viteză oficial – care la noi în țară nu există nici acum, după atâta timp de când acest sport a devenit disciplină olimpică. Am văzut exact ce înseamnă performanța și de ce copiii lor sunt mai buni decât ai noștri. Asta am descoperit acolo, am încercat să vedem și să valorificăm plusurile lor, eliminând minusurile pe care copiii noștri le aveau. Precizez încă o dată, copiii selectați nu au fost doar de la clubul Alternative – pentru că nu suntem egoiști și nu dorim să aibă beneficii doar copiii noștri. Asta nu ne-ar ajuta cu nimic, scopul nostru este ca toți să fie mai buni și să avem concurență – deoarece concurența duce la performanță. Ne interesează să dominăm în țară, dar vrem să ne afirmăm și în Europa. Noi vrem să facem performanță, iar prin rezultatele sportivilor să aducem ulterior venituri clubului. Repet, bursa aceasta a fost susținută în totalitate de clubul Alternative și de Centrul de Proiecte Timișoara, centru finanțat de Primărie. Alături de copiii noștri au fost selectați sportivi de la One Move Timișoara. Au fost invitați și din alte cluburi, doar că nu au dat curs invitației pentru că ar fi trebuit să lipsească copiii de la școală. Dar eu cred că acei copii care au pasiune pot împăca foarte bine școala și sportul. (…)
În ceea ce privește competiția internă, precizez că a mai fost o etapă de Cupă. În data de 25 mai a avut loc etapa cu probele de lead – adică de cățărare la o înălțime de 15 metri – și viteză. Albert Cinca, sportivul nostru din Caransebeș, le-a câștigat pe amândouă, iar celălalt caransebeșean, Eduard Baba, a reușit să se poziționeze pe locul trei la proba de viteză. La proba de lead, categoria U14, în aceeași categorie cu Albert Cinca, a fost și Rafailov Mihail, un sportiv de cetățenie bulgară legitimat la clubul nostru. Practic, noi am dominat proba masculină U14 pe partea de escaladă sportivă la înălțime și la viteză. Această etapă s-a desfășurat la Târgu Mureș. Vor mai urma alte două etape în toamnă.
Revenind la cantonamentul din Austria, sunt convins că stagiul acesta ne-a ajutat, astfel încât să mergem mai pregătiți și mai motivați la Campionatul Național de escaladă viteză și bouldering – care are loc tot la Târgu Mureș, din 7 iunie. Aș vrea să specific că prima parte a anului, cu cele trei competiții -două etape de Cupă și Campionatul Național – este susținută de Consiliul Județean prin legea 350, prin care noi am depus proiectul grație căruia sportivii noștri pot participa la aceste competiții și să aibă parte de decont integral și de echipament. Vrem să mulțumim autorităților pe această cale, pentru că fără acest sprijin ar fi trebuit să facem foarte multe sacrificii – nu doar noi, ca și club, ci poate și părinții. Încercăm să rezolvăm aceste probleme, pentru a-i ține pe sportivi cât mai motivați – și pe părinți, la fel. Momentan suntem pe locul I la categoria U14 și sperăm să ne menținem poziția – să putem să aducem o cupă în zona Caransebeș. Chiar dacă suntem legitimați la Timișoara, noi avem o secție în Caransebeș, iar sportivii de acolo fac naveta de două ori pe săptămână la Timișoara. Avem cel puțin 30.000 de km făcuți într-un an de zile, pentru a deveni ei performanți.”
Interviul integral îl puteți asculta aici: